Цртежи и слике Живојина Павловића у КС Свилара

НОВИ САД: Ликовни опус једног од најзначајнијих представника црног таласа у југословенској кинематографији, редитеља и прозног писца Живојина Жике Павловића (1933—1998) биће представљен на изложби која се отвара вечерас у 19 часова у Културној станици Свилара (Ђорђа Рајковића 6б).
slika
Фото: Ilustracija

Том приликом биће одржано и предавање о Павловићевом ликовном стваралаштву који ће одржати аутока изложбе, историчарка уметности др Зоја Бојић, виши научни сарадник у Институту за књижевност и уметност. Студентски културни центар Нови Сад домаћин је поставке цртежа и слика коју је прошлог месеца у Библиотеци „Милутин Бојић" у Београду приредио Институт за књижевност и уметност. Ликовни опус овог уметника који је оставио огромни траг у историји југословенског филма и књижевности је слабије познат широј публици. Павловић је снимио 15 филмова, међу којима су најзначајнији и најнаграђиванији “Буђење пацова, “Кад будем мртав и бео”, “Заседа”, “Хајка”, Задах тела”, “Дезертер”, “Држава мртвих”, а објавио је и 32 књиге, романе “Зид смрти, “Лапот”, “Задах тела”, збирке прозе, есеја и дневничких записа.

Живојин Павловић је по образовању био сликар (дипломирао је декоративно сликарство на Академији примењених уметности у Београду) што се несумњиво огледа у његовом каснијем филмском али и књижевном делу. Рад у домену ликовне уметности везује се само за почетак Павловићевог стваралаштва за неких шест година до 1956. када је датиран последњи цртеж.

На овој изложби први пут се излажу многа Павловићева дела пошто је за његовог живота део тог опуса, према избору самог уметника и у складу са профилом публикација, био превасходно објављен као збир илустрација уз нека од књижевних дела. Радови изложени на овој поставци су репродуковани зато што су оригинали у поседу породице у трошном стању, рађени на лошем папиру и требало би их рестаурирати.

Према сачуваним делима, сликар је имао разнолика интересовања, а ауторка поставке је одабрала цртеже и слике који представљају три целине: градски живот, пејзаже и искуства из санаторијама са Голника где се у два наврата лечио од плућних болести.

Посматрајући ова дела можемо да пратимо са једне стране развој младалачког талента а са друге стране уметникова ликовна интересовања, наводи др Зоја Бојић.

Она посебно, додаје, укључују графику што се види у Павловићевом интересовању за испитивање односа обојене и необојене површине, у његовој инспирацији радом одређених дела великих уметника касног 19. века као што је Сезан и раног 20. века као што је Пикасо, и посебно значајно, у уметниковом интуитивном кадрирању теме свог ликовног дела у њој одговарајући формат.

Велики број Павловићевих цртежа сам уметник је компоновао у оквиру појединачних нацртаних рамова које је јасно назначио на површини папира остављајући паспарту око слике, каже др Бојић.

Изложба ће бити отворена до 17. марта, радно време КС Свиларе након отварања је од 10 до 19 часова.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести