Додељене награде Форума словенских култура

БЕОГРАД: Међународна организација Форум словенских култура доделила је вечерас у Југословенској кинотеци седму по реду награду "Жива" за најбољи музеј и културно-историјску целину словенских култура, као и посебна признања.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла је да Форум словенских култура већ 17 година посвећено ради на очувању и развоју културних вредности које деле земље словенског говорног подручја.

"Као земља која председава овим Форумом, Република Србија снажно се залаже за што веће присуство словенских култура на међународној сцени и што интензивнију сарадњу словенских земаља. Јачање односа у области културе ствара могућности за успостављање још бољих односа међу државама чланицама ове организације, која данас повезује 13 словенских земаља са близу 300 милиона становника", наводи Гојковић.

Међу важним активностима Форума Гојковић је истакла очување вековних вредности, неговање словенских језика и даљу изградњу словенског културног идентитета: "вредности које могу постати препознатљивије једино заједничким залагањем за њихову афирмацију на светском плану."

Како наводи министарка, "тиме се подстиче културна разноликост и истовремено даје допринос словенских култура глобалном дијалогу."

"Словенске народе чврсто спаја не само заједничка историја, већ и потреба да у савременом тренутку истакнемо оно што нас чини аутентичним. Управо Форум словенских култура препознаје и промовише вредности наше словенске баштине", подвлачи министарка културе.

Гојковић додаје да је заједнички циљ да се ствараоцима из наших земаља омогући да се у што већој мери крећу и делују унутар словенског културног простора, али и у свим другим видовима међународне сарадње.

"У том светлу, годишње номинације за најбоља достигнућа у музејској и археолошкој пракси представљају прилику да се још боље упознамо, да сагледамо и упоредимо делатности наших музеја, учимо једни од других и упоредимо наше резултате са сличним установама на широком европском простору", наводи Гојковић.

По њеним речима, "додела награде "Жива" пружа могућност да се међусобно представимо, да будемо отворени за нова сазнања и партнерства, али је и прилика за размену стручних остварења, добрих пракси и настајање идеја за будућу сарадњу."

Председница Форума словенских култура Андреја Рихтер истакла је да "интензивна и разноврсна креативност и наслеђе словенских земаља сведоче времену, и да се ова организација труди да створи и развије прилике за сусрете, сарадњу и учење једни о другима."

"Пригрлили смо свој труд у ширењу знања, искустава и идеја и, пре свега, прилику да једни од других и једни о другима учимо и појачамо свој креативни потенцијал. Успели смо да створимо јака пријатељства у словенском свету", рекла је Рихтер.

Рихтер додаје да се поставља питање могу ли се музеји претворити у инклузивна и полифона места за критичке разговоре о прошлости и будућности, као и да ли ће се они икада потпуно уклопити у друштво и бити катализатори радикалних промена виђења ствари и живљења.

"Наша награда "Жива" није само пројекат. Она окупља занимљива искуства и омогућава њихово ширења на међународном нивоу. Она такође промовише надметање и базира се на идеји да су знање и дељење искустава кључ", наводи Рихтер.

Овогодишњи добитник Гран прија "Жива" је Музеј дрворезбарства из Коњица у Босни и Херцеговини.

Почасно признање припало је Народном музеју у Београду, а награда за најбољу културно-историјску целину Регионалном етнографском музеју на отвореном "Етап" из Бугарске.

Ове вечери уручена су и специјална признања: за учинковитост употребе ресурса (Музеј уметности у Јарослављу, у Русији), за отвореност према посетиоцима (Музеј рударства из Пољске), за приповедање (Иванина кућа бајки из Хрватске), за вођење (Национални књижевни меморијални музеј Ивана Франка из Украјине) и за креативност (Галерија Божидар Јакац из Словеније).

Догађају су присуствовале и директорка Музеја Југославије Неда Кнежевић, управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић, као и представници номинованих музеја и амбасада словенских земаља.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести