Изложба Бориса Лукића у Музеју савремене уметности Војводине

- Наго женско тело као тема делује обично и свакодневно, али за мене је то платформа на којој може да се каже много више него што то делује на први поглед.
д
Фото: Промо

Цитираћу Славоја Жижека: „Све што је сексуално је и политичко” - изјавио је Борис Лукић, пред вечерашње отварање своје изложбе уља на платну “Et In Arcadia Ego” (Музеј савремене уметности Војводине, 20 сати). - Иако не желим да се бавим феминизмом, ја преузимам неке форме од активних феминистичких група, али мене ту много више интересује промена угла гледања на тему и резултат свега тога, него феминизам сам по себи. Ипак мислим да је то све заједно важно и да носи примат у цивилизацијским променама за које имамо среће да смо сведоци. Тако је било и у прошлости. Начин приказивања Адама и Еве на почецима хришћанства није говорио само о двоје нагих људи,

него је носио поруку огромне цивилизацијске промене која је с тим уследила.

Прошло је пола века од кад је Маршал Маклуан поручио да медиј, а не садржај, треба да буде оно чему се мора посветити већа пажња. Тако нам се поставља

питање као публици, посебно као уметничкој публици, да ли смо сазрели довољно да коначно померимо границе наше перцепције уметничког дела, и уживања у њему, до разумевања онога што се налази дубље, испод појавног, пита се др Владимир Димовски, поводом Лукићеве изложбе у МСУВ.

- Ту се управо налазимо на нивоу на којем схватамо да дело Бориса Лукића постаје слојевито и почиње да нам открива комплексност теме која се очитује на актовима са натписима. Значење тих натписа толико је опште, толико пута смо га били свесни, да би њихово читање ван контекста у које их аутор ставља било бесмислено, лишено снаге. – указује Димовски. - Такође, ове речи нас већ деценијама узнемиравају опасном могућношћу да буду погрешно употребљене, јер су пуно пута биле погрешно употребљене у двадесетом веку, и сметале би нам да их видимо на транспарентима, зидовима, новинама, политичким кампањама, вестима… или на уметничким делима које те речи приказују у поменутим контекстима. Али шта се са свим тим појмовима дешава када су они пароле на нагом женском телу, крици које сваки модел сам за себе одабира?

Борис Лукић (Сарајево, 1985) је дипломирао на Академији уметности у Новом Саду. Интересно подручје његовог рада је пре свега фотографија и сликарство, али одређене серије изводи и у медију скулптуре и цртежа. Проблематика којом се највише бави су разлози и начини постојања репрезентујуће визуелне представе у уметности данас. До сада је свој рад представио на више групних и самосталних изложби у Србији и иностранству.

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести