Изложба „Нови Сад - Герника” на Петроварадинској тврђави

У Галерији ИТД на Петроварадинској тврђави биће отворена изложбена поставка „Нови Сад - Герника 1999 - 2019 / Двадесет година после", чији је аутор Бранислав Радошевић.
Petrovaradinska tvrdjava/B. Lucic
Фото: Б. Лучић

Познати новосадски дизајнер покренуо је овај мултимедијални пројекат одмах после бомбардовања како би, посредством 30-так идејних решења мајица, језиком симбола проговори о безразложном страдању једног града. Прва изложба: „Нови Сад - Герника; потрага за духовним и визуелним сувениром" реализована је у јулу 2000. године у Малом ликовном салону, с тим да су и пре ње неке од мајица пропутовале Европу са члановима Хора "Свети Стефан Дечански". 

Подсетимо, Герника је негдашња престоница Баскије, на којој је 1937, у јеку грађанског рата у Шпанији, фашистичка авијација први пут применила неселективно „тепих” бомбардовање, масакрирајући цивилно становништво. Читав свет био је запрепашћен том чињеницом, а да се тај трагични догађај не би заборавио побринуо се велики шпански сликар Пабло Пикасо, који је те исте године свој рад „Герника” представио на Великој светској изложби у Паризу. Убрзо је ово његово импозантно платно постало симбол мира у читавом свету и једно од најпрепознативљивијих дела светског сликарства које је данас изложено у шпанском Нажционалном музеју Краљице Софије.

Повезивањем Новог Сада са Герником, Бранислав Радошевић је послао антиратни крик као израз бола и жаљења за настрадалим суграђанима, мостовима, еколошком катастрофом која нас је задесила... али и као израз упозорења да то што догодило Новом Саду, може да се догоди и било коме другоме. Отуда је у темељима пројекта, који је, поред изложбе, обухватио и сценски покрет, историјски артефакт, филмски и видео запис, наменску музику... и била намера да се његове поруке виде што даље, диљем света, од САД до Немачке, од Аустралије до Француске.

– Основна идеја пројекта и јесте прича о Новом Саду, отвореном, толерантном, мултиетничком и мултикултурном граду, који је постао европски сувенир разарања и загађења. Граду којем су у његовој историји често рушени мостови, али су их његови житељи увек поново подизали. Граду, чији је најзначајнији мост онај међу људима, који новосадски дух подиже према свима који у њега долазе са севера и југа, истока и запада – речи су Бранислава Радошевића.

Изложба „Нови Сад - Герника” биће отворена у недељу, 24. марта, у 19.30.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести