Изложба поклон-збирке Николе и Радмиле Граовац у Галерији Матице српске

У Галерији Матице српске сутра у 20 часова отвара се изложба Поклон–збирке Граовац. Радмила и Никола на којој ће бити представљен део опуса овог истакнутог уметничког пара.
galerija matice srpske, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Колекцију која обухвата 22 слике Николе Граовца (1907-2000) и 21 вајарско дело Радмиле Граовац (1920- 2011) Галерији је поклонила њихова ћерка Смиљка Граовац Цветко. Изложба, чији је аутор мср Мирјана Брмбота, музејска саветница ГМС, употпуњена је радовима који су од раније у Галерији, као и богатим документарним материјалом.

Галерија Матице српске има дугу традицију приређивања поклон-збирки, од оних које поклањају сами уметници до колекционарских указала је на конференцији за новинаре њена управница др Тијана Палковљевић Бугарски. Овог пута у питању је збирка уметничког пара Граовац који су били везани за матичину галерију, чија дела су већ део њене колекције, а ова изложба је, по речима управнице, нека врста њиховог повратка у ову институцију. Двоје уметника који су кроз живот и уметност заједно корачали преко пола века остварили су аутентичну симбиозу два међусобно преплетена уметничка опуса која ће бити премијерно представљена на овој заједничкој изложби. Тијана Палковљевић Бугарски је навела да су имали велико задовољство, привилегију и част да уђу у атељее Николе и Радмиле Граовац и да бирају радове за ову збирку. Врло често у галерију стигну већ готове поклон-збирке, а када сте у прилици, како је рекла управница, да је сами формирате то је прави музејски посао. На тај начин су у обе збирке покушали да што комплексније представе њихове опусе, бирајући дела из различитих фаза и тематски разнородна настојећи да Галерија буде место где ће увек бити њихових најрепрезентативнијих радова када се у будућности буду приређивале неке ретроспективне изложбе.

Мирјана Рис, рођака уметничког пара Граовац, која је препознала важност формирања и даровања поклон-збирке Галерији, је говорила о својим сећањима на овај уметнички пар и указала да јој је посебно жао што Смиљка Граовац није доживела да види кончану поставку овог вредног поклона.

Ауторка поставке Мирјана Брмбота је представила ову изложбу као садржајну, разноврсну и комплексну и на којој долази до сучељавања две снажне уметничке личности. У једној сали је представљено 21 вајарско дело Радмиле Граовац, у бронзи, гипсу и теракоти, а у питању су портрети, рељефи, кубичне и друге форме, као и седам радова које је галерија поседовала од раније у својој колекцији, аутопопортрет у уљу и цртеж сликара Ивана Радовића. У другој сали су слике Николе Граовца, пејзажи, портрети, мртве природе, ентеријери, фигуре у ентеријеру, које се могу описати са три елемента снажан гест, јаке боје и спонтаност. У две мање сале су изложене заједничке фотографије које документују њихов животни пут. Изложен је и један сат који говори о још једној Граовчевој пасији поред сликарства, а то су стари сатови. У холу су представљена и два најрепрезентативнија њихова дела, која су део сталне постаке Акт Радмиле Граовац, који је у поводу 170. годишњице Галерије постављен испред улаза у зграду, као и портрет Радмиле Граовац рад Николе Граовца који је део сталне поставке Српски модернизам. На тај начи, по речима управице ГМС желели су да покажу да су ови уметници уткани у историју ове институције, њихови радови су део сталне поставке, а ова поклон-збирка је допуна свега тога.

Током трајања изложбе биће приређен пратећи програм, а објављен је и каталог чији је аутор Мирјана Брмбота. Изложба ће трајати до 16. августа.

Н. Попов   

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести