ЈЕЗИКОМАНИЈА: Зовите ме телефоном!

Сећате се (картонских, штампаних) честитки и разгледница? Оне су биле незаобилазне за честитање, што Нове године, што рођендана... а лети смо слали „топле поздраве с Јадрана”. Сада је то сведено на електронску пошту... Или, једноставно позовете некога телефоном.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Хо­ће­те ли ре­ћи: „Мо­рам да на­зо­вем те­ле­фо­ном чи­ка Ђу­ру и че­сти­там му рођендан”? Гре­шка! Уоста­лом, 80 од­сто на­ше по­пу­ла­ци­је та­ко би ре­кло.

Овај склоп је не­пра­ви­лан у зна­че­њу у ком га ве­ћи­на ко­ри­сти. НА­ЗВА­ТИ НЕ­КО­ГА ТЕ­ЛЕ­ФО­НОМ зна­чи да не­ко има на­ди­мак те­ле­фон па да се ње­му обра­ћа­мо! (То је, при­зна­ће­те, пра­ва рет­кост!) Ис­прав­но је ре­ћи ПО­ЗВА­ТИ ТЕ­ЛЕ­ФО­НОМ. Та­ко би би­ло: „Мо­рам  да по­зо­вем те­ле­фо­ном чи­ка Ђу­ру...”

Сви смо чу­ли за те­ле­фон­ски ПО­ЗИВ, а сум­њам да мно­го нас по­ми­ње те­ле­фон­ски НА­ЗИВ!

Спој НА ТЕ­ЛЕ­ФО­НУ је пра­ви­лан. (Ко је на те­ле­фо­ну? или Оста­ни­те на те­ле­фо­ну!) Не­ма по­тре­бе да се за­ме­њу­је са ПО­РЕД ТЕ­ЛЕ­ФО­НА.

У спо­ју НА ТЕ­ЛЕ­ФО­НУ не ми­сли се на те­ле­фон­ски апа­рат већ на те­ле­фон­ски си­стем. На­рав­но, ни­је гре­шка ни ако се ка­же ПО­РЕД ТЕ­ЛЕ­ФО­НА или КРАЈ ТЕ­ЛЕ­ФО­НА, јер се он у том мо­мен­ту за­и­ста та­мо и на­ла­зи (у овом слу­ча­ју ми­сли се на те­ле­фон­ски апа­рат).

Пред­лог НА не­ма са­мо про­стор­но зна­че­ње (на сто­лу) већ и мно­га дру­га. Ако је не­ко на те­ле­ви­зи­ји, на ра­ди­ју, на све­ту, на ва­зду­ху, на са­стан­ку то не зна­чи да се­ди на згра­ди те­ле­ви­зи­је, на ра­дио-при­јем­ни­ку, на Зе­мљи­ној ку­гли или на ва­зду­шном ја­сту­ку!

На­та­ша Мир­ко­вић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести