Макавејеву и Табачком почасни докторати

БЕОГРАД: Редитељу Душану Макавејеву и сценографу и редовном професору у пензији Факултета драмских уметности Мидрагу Табачком биће 27. септембра уручени почасни докторати Универзитета уметности у Београду.
4
Фото: pixabay.com

Савет Универзитета уметности је донео одлуку да се почасни докторат Универзитета уметности у Београду доделе Макавејеву и Табачком на предлог Факултета драмских уметности у Београду.

Душан Макавејев (1932) један је од највећих, светски најпознатијих филмских аутора Југославије и Србије, редитељ и сценариста, аутор теоријских и аналитичких текстова из области филма и филмске уметности, уредник књига.

Дипломирао је психологију на Филозофском факултету у Београду и режију на Факултету драмских уметности у Београду. 

Као један од аутора филмског „црног таласа“, користи неуобичајене методе субверзије, утемељене у филмском језику који изазива нелагоду естаблишмента. 

Његова остварења "Човек није тица" (1965), "Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ" (1967), "Невиност без заштите" (1968), "WР или Мистерије организма" (1971), "Слатки филм" (1973), "Кока-кола кид" (1985) сврставају се у сам врх југословенске и српске филмске уметности. 

Миодраг Табачки (1947) један је од најистакнутијих и најславнијих сценографа у Србији и на просторима бивше Југославије, а његове сценографије сматрају се матефоричним, симболичким и просторним уметничким инсталацијама. 

Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду и на Академији за примењене уметности. 

Од 1978. године предавао је на Факултету драмских уметности у Београду, а од 1988. у звању редовног професора. 

Многа његова сценографска и костимографска решења, награде и признања које је готово немогуће набројати, изложбе радова, монографске и друге публикације посвећене његовом делу указују на то да је реч о активном, оствареном уметнику и педагогу који је преданим радом са позоришним редитељима ширио њихове уметничке хоризонте омогућујући им да схвате до које мере је "поетика простора" важан део њиховог уметничког израза. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести