Меучи: Тесла је као Супермен, али у реалном животу

БЕОГРАД: Мултимедијална изложба акварел радова из графичког романа “Тесла - човек који је обликовао будућност” италијанског илустратора Данијелеа Меучија отворена је у београдском Културном центру “Град”, а аутор је за агенцију Танјуг изјавио да је српски научник за њега заиста велика инспирација.
t
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Уприличена је и промоција истоименог графичког романа истог аутора о научнику Николи Тесли, објављеног у српској и енглеској верзији у домаћој издавачкој кући "Комше".

Одавно сам имао намеру да креирам графичку новелу као илустратор, али дуго нисам наилазио на праве теме. Онда сам дошао до неких графичких романа управо о вашем научнику Николи Тесли, где је он представљен као супер јунак, где он рецимо одлази на Марс, путује васионом, описао је италијански уметник почетак рада на овом пројекту.

Каже да му је Теслин живот био много више занимљив, те да га на неки начин сматра заиста јунаком.

Сматрам да он јесте био на неки начин супер херој, као Супермен, али не у књигама или стриповима, већ у реалном животу, анализирао је Даниеле Меучи и истакао да је у свом раду желео да прикаже човека Теслу који се крије иза лица генија.

Дело “Тесла - човек који је дефинисао будућност” је биографски роман рађен акварел техником, намењен свим читаоцима који желе да сазнају више о истинитом животу изванредног човека и проналазача.

Теслина снажна борба пре него што ће достићи тријумфе у својим проналасцима аутору Меучију је била веома занимљива и привлачна као идеја која носи добру поруку.

Да би постала супер херој особа мора да се суочава и са депресијом, или са својим моћима, није све везано само за таленат, сматра илустратор.

Каже и да је Тесла био јунак анимираних филмова, а недавно у Холивуду је снимљен филм "Тесла" (2020), којег тумачи Итан Хоук, док га је мужицар и глумац Дејвид Боуви играо у остварењу "Престиж" (2006) Кристофера Нолана.

Такође, у позориштима Србије Теслу су играли разни глумци, од Љубивоја Тадића до Драгана Мићановића, у серијама и филмовима Раде Шербеџија, Петар Божовић.

У форми графичког романа, модерне верзије стрипа Тесла до сада није представљен.

Прилично сам сигуран да је ово једина графичка новела о Тесли у Србији. На Балкану их има, а у Холивуду он је више представљен као карактер, те не можемо да га боље упознамо као људско биће, приметио је аутор.

Меучи је открио да му је жеља да ствара новеле и о другим знаменитим личностима Србије, тако да би писао и илустровао на неки начин серијал о славним људима, и упознат је са ликом и делом научника Михајла Пупина и Милутина Миланковића.

Тренутно радим на новом пројекту, у питању је такође графичка новела заснована на мом животу, на неки начин аутобиографска прича. За сада сам нацртао сторy боард и биће то дело о мојим искуствима у Србији, о животу овде, рекао је уметник, који борави у Београду седам година.

Графички роман о Теслином животу за основу има интервју који је он дао за ''Liberty magazine'' 1935. године.

Изложба представља избор радова из сваког периода Теслиног живота који је аутор обухватио у графичком роману: младост, почетак живота у САД, каснији живот у Америци, последњи дани и наслеђе. Управо су те околности инспирисале аутора на даља истраживања.

Данијеле је комплетан аутор цртежа и сториборда, а у писању текста сценарија су му помогли Бранко Андрић и Крис Фармер.

Др Владимир Коларић из Завода за проучавање културног развитка приметио је да је аутор против мистификовања Теслиног лика и дела, које је доста присутно, посебно у популарној култури.

Тако аутор сматра да Теслу не треба приказивати као суперјунака у кључу оних из стрипова и филмова, већ као човека који је истински супер-херој не због натприродних моћи, него као неко спреман да изађе из своје зоне комфора.

Никола Тесла је за аутора Меучија особа јаке воље и јасног усмерења и био је један од ретких људи у историји који се нису кретали у оквирима опште свести епохе, него су ишли испред ње и тако заправо стварали, обликовали свет и његову будућност.

Овај стрип је фактографски прецизан, добро истражен, али не ради се о наменском и едукативном делу, већ оном које својом визуелном и ликовном лепотом добија уметнички карактер, навео је Коларић.

Данијеле Меучи, познат и као МЕУ, италијански илустратор и дизајнер настањен је у Београду где већ седам година живи и ради као слободан уметник.

Многи Срби одлазе да живе у Италију, а ретко се дешава да неки Италијан дође у Србију, чега је и он свестан.

Знам да је многим људима чудно што живим у Србији, али ја волим да истражујем, посебно Балкан. Живео сам неко време у Немачкој, Бремену, Берлину, онда сам се вратио у Италију. Никад раније нисам био у Србији пре те 2015. године, каже Меучи.

Најпре је планирао да остане три недеље кад је ангажован да слика мурале, то се одужило на три месеца, па на три године и сада је овде већ седам година, како каже "сасвим спонтано и непланирано".

Београд му се, наравно, свиђа, а за Србе каже да су "предивни, заиста топли људи", каже и да свака два месеца одлази на Косово и Метохију, јер волонтира за једну невладину организацију из Италије, а ускоро ће имати изложбу у Великој Хочи, чему се, закључује, веома радује.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести