Откривена фигурина је симбол друштва пре 6000 година

БЕОГРАД: Фигурина нађена недавно на локалитету Витковачко поље, стара око 6 хиљада година изузетно је регионално археолошко откриће које може да осветли још увек постојеће архелошке непознанице, оцењује Вера Богосављевић, кустос збирке за млађи неолит и енеолит у Народном музеју у Београду најновије откриће на локалитету Витковачко поље.
r
Фото: Youtube Printscreen

Фигурина од печене глине стару око 6000 година пронашла је пре два дана , 4 километара од Александровца Сања Црнобрња - Красић виши кустос Завичајног музеја Жупе и уз мониторинг колега из Крушевца и Београда због изградње локалне канализације. 

"Фигурина нађена недавно на локалитету Витковачко поље може да представља Велику богињу мајку или Божанство са маском, али је пре свега одраз свега онога што је симболизовало човека тог перода историје, рекла је Танјугу Богосављевић.

Она напомиње да је реч о изузетном регионалном археолошком открићу које може да осветли још увек постојеће архелошке непознанице као: "Шта значи комунални простор у позном неолиту када се одигравала најзначајнија револуција у историји човечанства коју називамо "уздизање".

"Тада су прве животиње припитомљење и прве биљке узгајане, правили су се први премети од метала...Фигурина открива трагове урбанизације насеља на југу Србије у доба позног неолита који се често назива Винчанска култура. Нека од великих насеља имају концентрисане и организоване типове кућа..." каже Богосављевић и истиче да је на Витановачком пољу отворен узан простор јер су истраживања досезала само потребе инвеститора у каналима који су широки свега 70 сантиметара.

"Задатак археологије посла оваквог открића је да у даљим истраживањима открије да ли је фигурина нађена унутар куће или у неком поуотвореном простору веће групе људи јер би нам то дало ширу слику начина живота житеља те заједнице у то доба" казала је Богосављевић и додала да треба добро анализирати ово архелошко откриће јер постоје фигурине из тог периода које су врло персонализоване и изражавају бол или радост. 

Фигурина је производ, објашњава она, заједнице која је у великој мери владала металургијом тог доба... која је имала развијена насеља и мрежу размене сировина. Таква друштва су узимала од других сировине и треба открити коме заправо фигурина припада.

Богосављевоћ сматра да фигурина може бити и симбол окупљања људи тог времена. 

"Претпостављам да ће се у наредном периоду на локалитету Витановачког поља одвијати осмишљено ископавање јер је неопходно анализирати околности у којима је аргхеолог дошао до Фигурине. Важно је имати добре пројекте које треба понудити министарству културе и информисања која морају да понуде перспективу целовитости и издвоје научни интерес" казала је Богосављевић.

Откриће представља четврту монументалну фигурину нађена на локалитету и прву након 1969,када су археолози пронашли чувене антопоморфне скулптуре "Лејди оф Александровац", "Венус де Жупа", "Мадам де Витково",као и венеру - "Мадам де Венчац". 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести