Патријарх тражи одлагање Закона о културном наслеђу

БЕОГРАД: Патријарх српски Порфирије данас је у допису министарки културе Маји Гојковић затражио да се одложи усвајање закона о културном наслеђу, а с обзиром да, како наводи, СПЦ као највећи појединачни власник духовног, покретног и непокретног културног наслеђа у Србији није била укљуцена у процес израде.
patrijarh porfirije, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Патријарх је у допису нагласио је да усвајање таквог закона не би допринело дводеценијској интензивној борби СПЦ и државе да културно наслеђе на КиМ сачувају у свом окриљу, као и у уставном и систему заштите културних добара Србије.

Како је навео, у шест чланова нацрта тог закона помиње се АП Војводина, а ни у једном члану АП Косово и Метохија, где је културно наслеђе најугроженије и готово свакодневно изложено нападима и девастирању.

С тим у вези, патријарх је указао на могућност недобронамених закључака о томе да је изостављањем јужне покрајине из текста кровног закона покрајина искључена из система државне бриге, "што свакако није случај и може да умањи значај огромних напора које држава чини у заштити српског културног наслеђа на Косову и Метохији".

Указао је и на чињеницу да је таквим нацртом де факто укинуто право СПЦ да културно наслеђе чији је власник користи за сопствену мисију, за коју су та културна добра вековима и стварана.

Стриктном приме ном понуђеног решења Црква би од власника била сведена на корисника и после осам векова би јој била ускраћена основна власничка права која су светиња у свим демократски уређеним друштвима и државама, наводи се у допису министарки.

"Изменама и допунама предложеног Нацрта закон неће бити у супротности са Законом о црквама и верским заједницама, што је сада несумњиво случај", поручује патријарх.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести