Признање Музеју савремене yметности

На свечаност одржаној у атријуму Народног музеја у Београду уручене су годишње, седамнаесте по реду награде Националног комитета ИКОМ-а, међународног савета музеја, најуспешнијим музејима и њиховим кустосима. Награде су традиционално додељене у четири категорије.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

За Институцију године проглашен је Музеј савремене уметности у Београду који је, по оцени Комисије за награде, изнедрио четири изложбе у згради Музеја на Ушћу и шест у Салону савремене уметности и остварио изузетне резултате у области међународне културне сарадње. Реализовао је и контроверзно перципирану али изразито значајну и веома посећену изложбу/пројекат „Чистач“, највећу европску ретроспективу опуса Марине Абрамовић коју је видело 76.000 посетилаца. Поред сјајне издавачке делатности (10 изложбених каталога) музеј се свеукупним деловањем уцртао на мапу европских музеја саверемене уметности.

Награду за Публикацију године добила је “The Day North а Century– 1 XII 1918.” групе аутора, у издању Музеја Југославије, која на јединствен начин актуелизује дисонантне теме југословенске идеје и уједињења у години обележавања стогодишњице уједињења Срба, Хрвата и Словенаца. Уредници и аутори каталога, са намером да избегну једнострани приступ, позвали су истраживаче из Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Србије да својим радом допринесу у сагледавању југословенске идеје.  Пројекат године је “Деведесете: Речник миграција” ауторки Симоне Огњановић и Ане Панић, кустоскиња Музеја Југославије, а представља критички осврт на нежељену прошлост и наслеђе које оптерећује износећи на видело друштвене, културне, политичке и идеолошке дилеме кроз вишеугаоно сагледавање стварности и актуелног тренутка тридесет савремених уметника и уметничких и активистичких колектива који се баве темом миграција становиништва у Србију и из Србије деведесетих.

За Музејског стручњака године изабрана је др Снежана Тошева, музејска саветница Музеја науке и технике из Београда. Она је резултате својих научних истраживања представила изложбом и пратећом научном публикацијом „Трагајући за инспирацијом у народном градитељству – из збирки Музеја науке и технике“ у Галерији науке и технике САНУ, којом је обележен јубилеј три деценије постојања овог Музеја.

Захвалница за посвећено праћење културе и дешавања и области музејске делатности са посебним освртом на делатност ГМС додељена је Горици Николин, новинарки Информативне редакције Радија 021.

Оснивачки одбор манифестације Музеји за 10 доделио је признање за 2019.: Народном музеју у Београду, Галерији Матице српске, Завичајном музеју у Руми, Завичајном музеју – Замак културе, Културни центар Врњачка Бања и Народном музеју Ужице.

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести