Пројекат Нови Сад – европска престоница културе улази у завршну фазу

Финални програмски лук пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе” под симболичним називом „Друга? Европа” имаће од 7. октобра до 27. новембра у фокусу преиспитивање доминантних вредности у европској култури и уметности.
d
Фото: ЕПКС

Како је најављено  на конференцији за новинаре, захваљујући учешћу више од 430 уметника из чак 38 земаља Новосађани и њихови гости биће у прилици да се упознају са богатством алтернативних, мањинских, авангардних жанрова, језика и израза.

– Сумња, стрепња, чак бих рекао и предрасуда су пратили Нови Сад од процеса кандидатуре, па све до статуса једне од најбољих ЕПК. Баш зато, све што је другачије, недовољно истакнуто, алтернативно и независно припремали смо за крај. И уместо упитника да ли је ово друга Европа?, нудимо вам усклик: Ове програме не смем пропустити! – изјавио је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” Немања Миленковић.

Галерија Матице српске од почетка је била неизоставан партнер Фондацији „Нови Сад - Европска престоница културе”, приредивши под својим кровом у сваком од досадашњих програмских лукова неку репрезентативну изложбу, при томе изнова и изнова померајући музеолошке стандарде.

– За сам крај - који је за нас као институцију нови почетак, с обзиром на то да 14. октобра почињемо обележавање 175 година трајања - оставили смо нешто изузетно важно, и за националну културу и за посматрање наше националне уметности у ширем европском контексту. То је велика ретроспективна изложба сликара Уроша Предића – речи су управнице Галерије Матице српске др Тијане Палковљевић Бугарски. – При томе смо ову изложбу учинили партиципативном, односно ово ће бити први пут да је у потпуности доступна особама са инвалидитетом, да ће они моћи да уђу у простор Галерије, да се крећу кроз простор, да опипају слике, да их ’чују’... И да заиста ова изложба буде Урош Предић за све . Поред тога, направили смо још један искорак, јер смо у сарадњи са новосадским уметником Милетом Поштићем направили стрип о Урошу Предићу са идејом да и на тај начин приближимо стваралаштво овог великог српског уметника.

Управо ће девета уметност бити важан сегмент лука „Друга? Европа”, тако да ће се у Новом Саду окупити најзначајнији стрип цртачи, представљајући у Дистрикту од 21. до 30. октобра нове форме. У том периоду, стрип ће бити визуелни језик изложбе посвећене секундарним скупљачима отпада и најсиромашнијем слоју нашег друштва, а њихове приче представиће аутори из Љубљане, Прага, Амстердама, Панчева и Новог Сада. Такође, изложба о историји стрипа у Југославији и Србији предочиће посетиоцима колико је наша земља била и остала плодно тле девете уметности. Тим поводом, и позоришна адаптација најпопуларнијег стрипа Бранислава Банета Керца о хероини Кет Клоу доживеће своја прва извођења у Позоришту младих. Режију потписује Мајкл Хелмерхорст а представу ће, између осталог, одликовати и примена иновативне дигиталне сценографије.

– Визуелно, ово је позоришни приказ серије стрипова коју је Керац сместио у банкротирану асфалтну џунглу Њујорка 80-их година прошлог века. У сценарију, који је написан на енглеском, али касније преведен на српски, акценат је на стриповској иконографији инспирисаној акционим филмовима и негативцима већим од живота – најављује Хелмерхорст.

Најважнији ромски уметници и уметнице данашњице, међу којима су Зоран Таировић, Сеад Казанyиу, Нихад Нино Пушија и звезда британске арт сцене Делаине Ла Бас, под кустоским вођењем Владана Јеремића, позвани су да представе свој рад кроз изложбу Са друге стране слике, док ће млади Роми извести мјузикл Мој глас путује. У оквиру лука „Друга? Европа” Европска престоница културе приредиће и својеврстан омаж једном од највећих новосадских уметника Митру Суботићу Суби. Предвиђена је изложбу „Суба соба”, затим римејк његове композиције и музичке инсталације The Dreambird (копродукција са Гораном Вејводом), те концерт популарне бразилске певачице Céu, добитнице три Латино Гремија.

– Сав материјал који буде изложен у Суба соби заправо ће чинити окосницу једне будуће сталне поставке за коју се надам да ћемо успети да обезбедимо простор, јер то Нови Сад треба да има – приказ стваралаштва једног великог уметника који, нажалост, овде, код куће, није довољно препознат и признат, колико је у Бразилу и Европи. И мислим да је то што остаје након овог омажа врло значајно, јер наш град треба да добије такав један садржај – став је ауторке пројекта, пијанисткиње Бранке Парлић.

Међу преосталим програмима, замишљеним да обликлују лук „Друга?Европа“, свакако ваља издвојити њорлд мусиц фестивал, који ће угостити неке од најпознатијих имена овог поджанра, као што су композитор и мајстор класичне иранске традиционалне музике Каyхан Калхор, турски алевитски музичар, композитор и певач Ердал Ерзинцан, као и мароканско-француски рок бенд Bab L’ Bluz.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести