Ретроспективна изложба слика Уроша Предића и вођена тура

НОВИ САД: Галерија Матице српске организовала је специјално вођену туру кроз изложбу „Урош Предић живот посвећен лепоти и уметности" која садржи 140 експоната.
galerija matice srpske, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Посетиоцима су детаљно објашњена нека од најзначајнијих дела прослављеног српског сликара, имали су увид у више од 100 Предићевих дела из различитих колекција из земље и иностранства, као и дела из приватних колекција од којих већина до сада није била доступна јавности.

Ово је месец када Галерија Матице српске обележава 175 година од оснивања, па се кроз причу о лику и делу овог великана српске културе и уметности, истовремено указује на темељне вредности Галерије Матице српске: задужбинарство, посвећеност општем добру и националним вредностима, као и на значај овог сликара за српску историју уметности.

Управница Галерије Тијана Палковљевић Бугарски каже да је ово прва велика ретроспектива дела Уроша Предића после 25 година.

"Када је Галерија Матице српске обележавала 150 година постојања приређена је велика изложба која је тада била приказана у Новом Саду и у Београду. Нови јубилеј, 170 година је прави тренутак да поново јавности представимо Уроша Предића", рекла је она.

Палковљевић Бугарски каже и да су желели да покажу оно што је дао националној култури.

"Зато смо урадили реперезентативан одабир радова. Имамо читав низ пратећих садржаја: прилагодили смо изложбу особама са инвалидитетом, младима и старима. Објавили смо публикацију за децу, стрип за младе, публикацију на брајевом писму. Уз помоћ ОТП банке у галерији је уграђен спољни и унутрашњи лифт. Све је у духу титуле Европске престонице културе", рекла је она.

Стварајући непрекидно више од осам деценија Предић је оставио изузетно богат уметнички опус са преко 1700 дела, у којем је остварио високе домете.

Изложба обухвата преко 140 експоната, више од сто Предићевих дела, документарну грађу о уметниковом животу, његове портрете које су начинили пријатељи уметници, као и документарни филм у режији Блажа Поповића.

Под галеријским кровом су уметничка дела из различитих колекција из земље и иностранства која публици пружају увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића.

Ауторка изложбе Снежана Мишић каже да су међу сликама и оне кључне, најпознатије: Девојка на студенцу, Косовка девојка, Надурена девојчица, Весела браћа, Сироче на мајчином гробу, Херцеговачки бегунци и многе друге.

"Поред уметничких дела из Народног музеја Србије, Народног музеја Зрењанин, Матице српске, Музеја Српске православне цркве, Музеја града Београда, Факултета ликовних уметности у Београду, Националног музеја модерне умјетности из Загреба, и многих других, на изложби се налазе и дела из приватних колекција од којих већина до сада није била излагана па самим тим ни доступна широј јавности. Кроз неколико целина: анегдотски и социјални жанр, религиозно сликарство, портрети, теме из националне историје, везе са Матицом српском, представљају се Предићева основна тематска опредељења", истиче Мишић.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Град Нови Сад, Фондација „Нови Сад - Европска престоница културе“ и ДДОР осигурање.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести