У КЦ Новог Сада: Слике са колоније и Савковићев поп-арт

У Културном центру Новог Сада вечерас су отворене две изложбе. У Клубу „Трибина младих” заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Небојша Кузмановић оворио је изложбу “Путевима предака”.
Sa otvaranja izložbe „Putevima predaka” Foto:Dnevnik.rs/ F. Bakić
Фото: Са отварања изложбе „Путевима предака” Фото:Дневник.рс/ Ф. Бакић

На изложби ће бити приказане слике настале на истоименој ликовној колонији одржаној у октобру на Фрушкој гори. Куповином слика помаже се рад удружења „Српски крајеви” и одржавање следеће ликовне колоније „Путевима предака”. Организатор изложбе је удружење „Српски крајеви”. Изложба ће бити отворена до 19. фебруара.

Слике и скулптуре Душана Савковића (Нови Сад, 1984) представљене су на изложби „Није све тако црно”, која је отворена у Малом ликовном салону. Проф. Јован Ракиџић, на чијој класи на Академији уметности је Савковић дипломирао и завршио мастер студије, указује да рад овог аутора припада поетици надреализма и фантастике представљен сликарски кроз поп-арт. Теме и садржаје својих радова он налази у сновима које на специфичан начин оваплоћује у сликама, увлачећи нас у своју слику, у свој недосањани сан са жељом да и сами утонемо у њега. У циклусу “Није све тако црно”, како каже аутор, покушао је да кроз своју сликарску интерпретацију, гледаоцу приближи одређене сегменте живота, постави питање, али и да одговор, увуче га у свој виртуелни свет приказан апстракованим сведеним сликарством.

Фото: Душан Савковић, из циклуса „Није све тако црно” Фото: Ф. Бакић

„Испреплетаним лавиринтима, масама људи, мањим сценама из свакодневног живота, свима препознатљивим реалним предметима који се појављују усамљено заправо саркастично скрећем пажњу и на одређене друштвене токове“,каже Савковић о својој изложби. „Тематика је дневна, али понекад и ванвременска, глобална, универзумска. Игра коју покрећем наглашеном руком представља водиљу и намеру да доминира сликом. Извлачењем предмета из слика и приказивањем кроз скулптуре, позивам да и сами будемо не само гледаоци већ и учесници слика. На овај начин галеријски простор добија још једну посебну визуру, улогу сценско-амбијенталног простора са интеракцијом публике. Слике појашњавају скулптуре, скулптуре обогаћују слике, све заједно сачињава један посебан доживљај. Циљ је заправо да се класична традиционална изложба прикаже на тродимензионалнији начин.

Изложба ће бити отворена до 17.фебруара.“

 Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести