У Спомен-збирци Павла Бељанског изложба посвећена Милени Павловић Барили

У Спомен-збирци Павла Бељанског у четвртак у 19 часова биће отворена изложба „Maison Barilli: Belgrade/New York“ („Модна кућа Барили од Београда до Њујорка) посвећена делу познате сликарке, модне илустраторке и дизајнерке Милене Павловић Барли (1909 - 1945).
spomen zbirka pavla beljanskog, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Поставка, чији су аутори Стефан Жарић и Виолета Томић, реализује се у сарадњи са Фондацијом Миленин Дом – Галеријом Милене Павловић Барили из Пожаревца, родним местом ове интернационалне уметнице. Овом изложбом Спомен-збирка уједно обележава Дане европске баштине 2018, као одговор на тему „Европска година културног наслеђа – уметност дељења“.

Поставка је базирана на мастер раду Стефана Жарића „Модна илустрација Милене Павловић Барили (1926–1945)“, који је прошле године добио Награду Спомен-збирке Павла Бељанског за најбољи дипломски рад из историје уметности. Изложба са 52 експоната представља прву поставку у историји националне историје уметности посвећену искључиво модним илустрацијама српске мултимедијалне уметнице пружајући увид у до сада мало познату целину њеног рада, као и богат документарни материјал о животу уметнице у различитим метрополама у којима је живела и стварала. Изложбу која је премијерно приказана у Галерији Милене Павловић Барили у Пожаревцу у децембру 2017, прати публикација „Једна студија о високој моди и високој уметности“, која акцентује Миленине ангажмане на пољу високе моде.

Милена Павловић Барили уметничку каријеру је започела је управо као модна илустраторка, њена илустрација нашла се и на насловници америчког “Вога”, а модном илустрацијом бавила се све до своје преране смрти у америчкој модној престоници, Њујорку, 6. марта 1945. Уз Надежду Петровић и Марину Абрамовић, она је најизлаганија српска уметница. Упркос чињеници да је Милена Павловић Барили доследно транспоновала своје модно стваралаштво у сликарство и обрнуто, досадашња критика, као указује Стефан Жарић је углавном примат давала ликовној, „правој“ и „чистој“ уметности, сматрајући Миленине ангажмане у пољу моде другоразредним.

На изложби у Спомен-збирци биће представљене до сада неизлагане и непубликоване модне илустрације од којих су неке објављиване у часописима попут „Вога” и „Харперс базара”. Посетиоци изложбе биће у прилици да виде и креације реномираних модних дизајнера, Звонка Марковића и Драгана Смиљанића настале по узору на вео као референтни симбол ликовног и модног стваралаштва Милене Павловић Барили. Изложба има четири целине, од којих свака представља по једну групу модних илустрација, тачније по један град у ком је уметница стварала своје модно наслеђе – Београд, Минхен, Париз, Њујорк. Оваквим концептом указује се на важност домаће уметнице за светску историју уметности и моде, а кроз иновативан приступ – историју, теорију и музеологију моде – тумаче се мање познати феномени националне културне баштине, наводе аутори.

Током трајања изложбе, до 28. октобра, у оквиру пратећег програма биће организована ауторска тумачења и разне промоције – публикације, документарног филма Маје Сковран у продукцији РТС, креације домаћих модних дизајнера инспирисане Милениним модним стваралаштвом. Изложбени пројекат је већ попримио међународни карактер јер га је аутор презентовао у Лондону, на конференцији Нењ Ресеарћ ин Дреш Хисторy у априлу, брендирајући модне илустрације Милене Павловић Барили као модно наслеђе Србије и саставни део корпуса европске и светске културне баштине.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести