Представљен аудио-визуелни водич кроз Музеј Вука и Доситеја

БЕОГРАД: Музеј Вука и Доситеја обележио је данас 71 годину од оснивања изложбом "Доситејев лицеј, слике, цртежи, фотографије" ауторке Елиане Гавриловић, а представљен је и аудио-визуелни водич кроз поставку.
1
Фото: Youtube Printscreen

Изложба из колекције Музеја Вука и Доситеља Народног музеја у Београду, како је то објаснила директорка Бојана Борић Брешковић, садржи уметничка виђења Доситејевог лицеја током његовог трајања.

"Изложени су радови у техници уља на платну, акварела, пастела и цртежа тушем и оловком. Зграда некадашњег Доситејевог лицеја - Велике школе која је у овој згради радила од 1809. до 1813. године, била је инспирација уметника, а Вук је био један од првих полазника. Изложбена поставка, чији је аутор Елиана, је допуњена фотографијама зграде које датирају од друге половине 19. века до данашњих дана", објаснила је Брешковићева.

Аудио-визуелни водич кроз сталну поставку намењен је свим посетиоцима, као и туристима, јер како је истакао координатор пројетка Милош Доброта, материјал ће бити на српском, енглеском, турском, као и на знаковном српском.

"Водич је у виду апликације којој се може приступити преко таблета у Музеју. У оквиру ње налазе се просторије овог здања, поставка, фотографије, записи - а за цео материјал консултовани су стручњаци како би све било без грешке", каже Доброта.

Овај мултимедијални водич настао је као подухват волонтерског, тимског рада и добре сарадње са Високом школом струковних студија за информационе технологије у Београду, Филолошким факултетом Универзитета у Београду, Савезом слепих и слабовидих Србије, Савезом глувих и наглувих Србије.

У стварању водича учествовали су и драмски уметници - Рада Ðуричин, Милан Цаци Михаиловић и Дубравка Марковић, који су својим интерпретацијама допринели да се музејски садржаји "оживе".

Систем је дизајниран тако да се корисницима на једноставан начин омогући приступ подацима сталне поставке у Музеју.

Изложбу је званично отворио градски секретар за културу Иван Карл, који је овом приликом подсетио на дугу историју самог здања, које је више пута мењало своју функцију, те на крају до данас остало Музеј Вука и Доситеја, при Народном музеју у Београду заштићено као културно добро од изузетног значаја.

"Сећајући се наших великана чувамо наш језик, традицију и културно наслеђе", зајључио је Карл.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести