Премијера и нови фестивал на почетку сезоне у Новосадском позоришту

Почетак наступајуће сезоне у Новосадском позоришту Ујвидеки синхаз, насловљен “Ветрењаче”, обележиће премијерно извођење представе “Гробница за Бориса Давидовича” по делу Данила Киша и у режији истакнутог македонског редитеља Александра Поповског, као и прво издање позоришног фестивала језичких мањина” Synergy#WTF”.
novosadsko pozoriste, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Пробе представе “Гробница за Бориса Давидовича” почеле су још у мају, а премијера се очекује 2. октобра.

Чувени Кишов текст драматизовао је Ерне Веребеш, а играју Габриела Црнковић, Емина Елор, Агота Ференц, Атила Гириц, Даниел Гомбош, Даниел Хуста, Силвиа Крижан, Иштван Кереши, Јудит Ласло, Арпад Месарош, Атила Немет, Габор Понго и Золтан Ширмер. Кореограф је Иста Степанов, композитор Марјан Нећак, сценограф сам редитељ,  а костимограф Снежана Пешић.

На почетку рада на новој представи редитељ Поповски указује да неће да се дере на публику, јер се на њу већ сви довољно деру.

„Тражимо атом, затурени атом жеље за правдољубивошћу, атом људскости... Јер он нас држи људима. Он нашу биографију чини нашом. Питамо се, колико данас могу да прођем кроз овај свет а да се не окаљам, да на мојим чизмама не буде блата... Проћи живот без пуно блата на ципелама или изабереш да обујеш чизме па прођеш кроз живот... Избор је твој... Лимб између је тај атом за којим трагамо... Моја лична биографија...“, објашњава Поповски.

Публика ће од 3. до 7. октобра бити у прилици да види руски театар из Казахстана, мађарски и јеврејски из Румуније, српски из Мађарске и турски из Македоније

У потрази за одговором на питање ко је Борис Давидович драматург Ерне Веребеш одговара - и свако, и нико.

„Таман кад помислиш да си га „ухватио“, препознао, испостави се да он није тај. А револуција тече... Жарко сам желео на крају да спознам како изгледа  тај лик, али нисам успео у томе“, наводи Веребеш.

Само дан касније 3. октобра почиње нови позоришни фестивал језичких мањина света Synergy#WTF. Идејни творци фестивала су Валентин Венцел, директор Новосадског позоришта и генерални менаyер Оршоја Фрејтаг, а Новосадско позориште ће бити домаћин театрима из света. На фестивалу могу да учествују професионалне позоришне трупе и позоришта која негују аутентичан уметнички израз мањинских језичких заједница у земљама у којима живе (ван својих матица). Основа за избор је европска карта мањинских језика. За прво издање фестивала изабрано је пет изузетних представа у извођењу мањинских театара из целог света. Публика ће од 3. до 7. октобра бити у прилици да види руски театар из Казахстана,  мађарски и јеврејски из Румуније, српски из Мађарске и турски из Македоније. Првог дана фестивала је представа „Манкрут“, руског театра из Алма Ате, Казахстан, јеврејски театар из Букурешта ће извести „Дибук“, Српско позориште из Будимпеште гостује са представом “Сентандрејско јеванђење”, турски театар из Скопља ће играти “Отела”, а мађарско позориште из Таргу Муреша у Румунији Чеховљевог „Галеба”.

Током фестивала биће одржана радионица чијом ће презентацијом 7. октобра бити затворен фестивал, разговори о представама те научни скуп на тему мањинских језика и њиховог места у европском културном контексту као и улози мањинских језика у већинским културама у којима живе. Пројекат „Сyнергy“ био је део концепта кандидатуре Новог Сада за европску престоницу културе 2021, планирано је да се фестивал одржава сваке године, у октобру и буде ревијалног карактера.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести