Премијера представе „Отпор“ у српском народном позоришту

НОВИ САД: Троје младих активиста/демонстраната, услед непредвиђених догађаја и околности, киднапује директора фармацеутске корпорације…
otpor predstava, A. Ramadanović
Фото: А. Рамадановић

Ово је драмски сиже „Отпора“ Лија Мекдугала, који ће у режији Соње Петровић премијерно бити изведен у петак, 15. децембра у Српском народном позоришту, на Каменрној сцени.

Представа „Отпор“ је настала у копродукцији СНП-а, Градског позоришта из Бечеја и Удружења „Артериа“ из Новог Сада. Текст је, као ексклузивну праизведбу дела канадског писца у Србији, познатог по још једној представи у Српском народном позоришту – „Здрав(о) живот(е) / High life“ – превео глумац Игор Павловић, који и игра у представи. Композитор је Урош Стојнић, сценограф Жељко Пишкорић, а драматургију је радила Николина Стјепановић.

Дан након премијере у СНП-у, представа „Отпор“ ће бити изведена у Градском прозоришту у Бечеју, а прва реприза у СНП-у је 20. децембра, на Камерној сцени. У улогама су: Тијана Марковић (Џени), Марко Савић (Овен), Димитрије Аранђеловић (Гери), Игор Павловић (Стенли) и Милица Грујичић (Бет).

–  Плаши ме немогућност контроле. Плаши ме немогућност осећања поверења. Плаши ме што имам исконске нагоне да променим свет. Плаши ме што се тако осећа цела моја генерација… И што причају да је таква била и свака претходна и да ће бити свака наредна – записала је редитељка нешто о страховима покренутим представом.

Питања Соње Петровић би била: „Шта се десило у међувремену? Да ли сам ја у међувремену? И каква је то међа у времену која дели мене и моје потребе? Опирем се свакодневници, опирем се очекивањима, опирем се наметнутим формама, опирем се изједначавању, опирем се систему, а ја сам систем? Опирем се сама од себе? Да ли ме је већ преузела та ванземаљска врста и асимилирала? Да ли сам постала дрон без идентитета, само део целине?“, а одговори: „Свет је конгломерат сачињен од нација у виду валута и производа. Људи са кутијама на главама шетају улицама. Ентузијастични клинци под окриљем супкултурних форми одбијају да носе кутије, али су их они испразнили. Ко је направио те кутије? То је питање.“

–  Очекујемо да ће овај друштвено ангажован и актуелан комад, у ком је дата шанса младој редитељки и глумцима пред којима је лепа перспектива, доказати да смо га с правом уврстили у репертоар Камерне сцене СНП-а, чији ћемо капацитет за премијеру проширити са 120 на 180 седишта – рекао је недавно поводом премијере в.д. директора Драме Српског народног позоришта Милован Филиповић.

У овом случају и преводилац, глумац Игор Павловић, изјавио је да је текст изванредан и да је право чудо да га нико до сада није „открио“.

– Аутор је упознат с нашом намером и на располагању нам је за сваку, евентуалну, нејасноћу – рекао је Павловић. – Екипа је добро укомпонована, а редитељка врло занимљиво отвара комад и с нестрпљењем очекујемо реакцију публике.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести