ПРЕМИЈЕРА У СНП: Могућности живота са инвалидитетом

- Оно што смо се сложили је да ми јако подржавамо активизам кад су у питању особе с посебним потребама и тешкоћама у развоју, али ми смо желели да... Није наш превасходни циљ био активизам, него да разумемо тај свет, да покушама да разумемо природу тог света, тог феномена, да идемо мало иза тога - рекао је редитељ Харис Пашовић о представи "Свет могућности" која се бави животом особа са инвалидитетом, првенствено аутизмом и церебралном парализом. Представа ће, као резултат међународног пројекта, бити премијерно изведена у суботу, 6. априла, у Српском народном позоришту.
Ауторски пројекат Хариса Пашовића
Фото: М. Ердељи/ СНП промо

- Активизам подржавамо и сами желимо, ако би то имало ефекта, а надамо се да ће имати, да та добра свест у Новом Саду и Војводини кад су у питању особе са тешкоћама у развоју са овим добити још више на значају - поручио је Пашовић.

Представа ,,Свет могућности” припремана је годину, у сарадњи са породицама деце и особа са инвалидитетом, ШОСО "Милан Петровић" из Новог Сада и другим институцијама тог типа у Будви и Сарајеву, као и позоришним центрима. Настала је након радионица и опсервација, тако да ће ликови и ситуације бити засновани на стварним ликовима и догађајима из живота особа са инвалидитетом, њихових родитеља, педагога и дефектолога, наставника… На конференцији за новинаре у Српском народном позоришту јуче је представљен бројан тим сарадника и учесника. Поред аутора и редитеља Хариса Пашовића, уметнички тим чине: костимографкиња Миња Давидовић, композитор Дино Шукало, сценографкиња Ивана Јанчић, кореографкиња Лариса Липовац. У представи играју: Гордана Ђурђевић Димић, Лидија Стевановић, Сања Ристић Крајнов, Јелена Антонијевић, Мина Павлица, Марија Фелдеши, Милан Ковачевић, Марко Савковић, Вукашин Ранђеловић, Аљоша Ђидић, Александар Сарапа, Раде Перовић.


Другачији вид комуникације

- Наша највећа мисија јесте управо повезивање са друштвеном заједницом и њено сензибилисање за потребе особа са сметњама у развоју и у том смислу је овај пројекат изузетно значајан, не само за нас као установу - навела је помоћница директора ШОСО "Милан Петровић" Светлана Башевић. - Није могуће једном представом обухватити све теме које нас се тичу. Свака прича и свака породица је индивидуална, али нека питања су заједничка и универзална. Представа се бави тим питањима. У име колега, родитеља и корисника наших услуга, рекла бих да је ово било фасцинантно искуство, велика привилегија. Оваква прилика се не пружа често, уживали смо. Мислим да је добит за наше кориснике велика, а изазов за глумце велики, зато што играти их на прави начин захтева посвећеност, аналитичност, топлину... Позориште као медиј је јако значајан вид комуникације са широм заједницом и ова представа иако нема документарни него уметнички карактер отвара значајна питања а можда покрене и долазак до неких решења.


Фото: И. Бурић

На јучерашњој конференцији за новинаре говорио је и млади пијаниста Матија Молчанов из Црне Горе, музички сарадник у представи. Откривши да он живи са Аспергеровим синдромом, његова мајка Ана је рекла да он први пут кроз ову представу има прилику да буде оно што заиста јесте - младић који воли клавир - да његов рад буде вреднован. ,

Кореографкиња Лариса Липовац открила је да је процес рада био посебно индивидуализован, што је пратило посебно поштовање  према материјалу:

- Глумци су сами јако много направили у односу према драмским ситуацијама. Гледајући пробе, фасцинирала ме једноставност с којом су приступили том сегменту рада. Нема глуме да се глуми, него су на сцени отелотворили све те приче.

Глумица Гордана Ђурђевић Димић после 30 година поново ради са Харисом Пашовићем који сада води "Ист-Вест центар" из Сарајева, као носиоц пројекта "Свет могућности". Заједно су студирали на Академији уметности Нови Сад.

- Отворили смо један свет који је постао део нашег унутрашњег света. Били смо на две њихове приредбе, то је еманација такве радости и љубави... Када вас живот награди, то су били сусрети са тим људима. Желели смо да скренемо пажњу јавности на живот који се одвија пралелно. Желели би да он буде живот са, а не поред њих - описујући процес рада пренела је део свог искуства Гордана Ђурђевић Димић. - Уједно, хтели смо да покажемо какав је би третман ових људи у ранијим историјским периодима, како се то никада не би поновило. Живимо у опасном свету када је понављање најгорег и најстрашнијег врло могуће.

Глумац Марко Савковић имао је једну реч која му је сtално била пред очима током рада на овој представи - одговорност:

- Нисам сигуран да позориште може да промени свет, нити сам сигуран да има одговора на то питање, али сам сигуран да може да промени свест људи. Тема о којој причамо је јако, јако важна.

Глумац Милан Ковачевић је након стотине премијера, ову која му предстоји навео као једну од најзначајнијих и најплеменитијих. Најавио је и да ће након премијере у Новом Саду, представа бити изведена и у градовима партнерима – Сарајеву, Загребу и Будви.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести