У септембру премијера Лоркина „Крваве свадбе“ у Новом Саду

Премијером у Будви, представа “Крваве свадбе” Ф. Г. Лорке, у режији Игора Вука Торбице, рађена у копродукцији Српског народног позоришта и фестивала Град театар Будва, почела је пре две вечери свој театарски живот на сцени.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Први утисци након извођења на отвореном, на тераси између цркава, говоре о томе да би и Новосађани с нестрпљењем требало да очекују премијеру ове представе 18. септембра, на отварању нове сезоне, уз репризе 19. и 20. септембра.

„Реч је о представи која не прати тренд, и не би ме чудило да после ње уследе неки нови трендови у позоришту... Наша жеља је била, када смо ушли у овај пројекат, да се у њега укључе глумци из Црне Горе, да они имају прилику да раде са једним редитељем који доноси нову, полемичну и провокативну енергију знања”, рекла је Милена Лубарда Маројевић, директорка Града театара.

И управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић је у Будви истакао да је Игор Вук Торбица тренутно један од најзанимљивијих редитеља у региону, и да су без размишљања прихватили овај пројекат. „Највећа енергија ове представе је њена поетична снага, која избија из ње, и коју редитељ сјајно доноси на сцену”, рекао је Ђерић, а, како је потврдио Игор Вук Торбица, намера и јесте била да се исприча ова Лоркина прича, тако што ће се представа “провести” као говор једне песме, поетски исказ, који несметано тече и прелива се из сцене у сцену.

По редитељевим речима, стога је у фокусу била поезија или, како је појаснио, „оно што смо мислили или веровали да је сценско упризорење поезије”. „Ова наша представа је направљена врло верно, пратећи Лорку, тек понегде су неке ствари декомпониране и направљен је неки естетски рез, како не би била више у дијалогу, него у монологу. Има нешто мало Лоркиних делова саме поезије коју смо интерполирали, и заиста мислим да је утисак да је текст недирнут у много чему, а био је велики изазов оживети оно што Лорка нуди као подлогу”, тврди Игор Вук Торбица.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести