Дан младости буди емоције свих генерација из региона

БЕОГРАД: Некадашњи празник Дан младости и рођендан доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита 25. мај и даље буди емоције код великог броја грађана и Србије и региона, што потврђује више од хиљаду посетилаца Музеја Југославије који данас низом програма обележава сећање на тај дан.
e
Фото: Youtube Printscreen

"То нису само посетиоци који имају лична сећања везана за Дан Младости и уопште Југославију. Ту су и они млађи који нису имали прилику да се директно упознају са СФРЈ и празником већ су ту везу стекли кроз породичне приче", навела је кустоскиња Музеја Југославија Марија Ђорговић.

Она је навела да сваке године у Музеј долази између 3.000 до 4.000 посетилаца углавном из земље и региона, али је ове и прошле године због пандемије њихов број смањен на око хиљаду.

Ђорговић је подсетила да се тај велики празник прослављао дуже од три деценије и да је прва прослава уприличена 1957. године.

Сваке године се трудимо да овај дан покажемо из различитих перспектива тако што посетиоцима нудимо и едукативне и забавне садржаје.

Ђорговић подсећа да Музеј баштини колекцију штафета које су најкаракеристичније и најконтравезнији предмети који се везују за бившу дрзаву као и за његово председника.

"За многе је она метафора југословенства, за друге централни мотив прославе Титовог рођендана и делотворна алатка у изградњи његовог култа. Ту су емоције увек различите. Збирка штафета садржи 20.000 примерака, ту се налазе оне које је Тито лично примио као и оне које су израђивали различита удружења, појединци који су слали у Београд", навела је она.

Посетиоци са којима је разговарала екипа Танјуга као главне разлоге доласка у Кућу цвећа наводе осећај носталгије за животом у Југославији и жал за, како кажу, уређеним системом који је бринуо о свима.

"Овде смо да одамо почаст Титу, земљи и времену кога више нема. Жалимо за временом у коме смо живели много боље. На неки начин смо имали обезбеђену егзистенцију и са радничким платама спадали у средњи сталеж", навео је старији суграђанин.

Посетилац из Сремске Митровице каже да му је у Југославији било најлепше и најбоље.

"Нисмо постављали питање ко је ко, одакле је. Разликовали смо позитивно од негативног, добро у односу на лосе а никад нисмо поставили питање ни ко је одакле ни пореклом ни географски", додао је он.

Танјугови саговорници подсетили су како је изгледао тај дан.

Жена огрнута југословенском заставом каже да су слетови на Стадиону ЈНА били незаборавни.

"На стадиону ЈНА било је пуно света, било је и нас који смо учествовали као спортисти. Штафета се носила, заједништво, народи се нису мрзели, напротив. Била је велика и добра земља", рекла је он

Старијој госпођи из Хрватске, како је рекла, не представља проблем да дође чак из Дубровника да у Београду обележи некадашњи Дан Младости.

"За мене је ово повратак у младост. Оно све сто смо некад имали", додала је ова Дубровчанка.

Бивши Титов гардиста из Костолца потрудио се да направи штафету и да је донесе на Титов гроб.

"Није ми било тешко да дођем кад је овако радостан дан. Волим да дођем, дошао сам да предам штафету на Титов гроб", рекао је бивши гардиста.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести