Како заштитити гнезда птица

- Замислите ситуацију да прелетите хиљаде километара до места на коме планирате да се размножавате, шепурите се својим најлепшим перјем, певате своје најумилније песме, па чак се и такмичите са другим птицама да бисте пронашли партнера. Заједно свијате гнездо, мукотрпно спајајући гранчицу по гранчицу и наизменично, дању и ноћу, инкубирате своја драгоцена јаја. Али тек кад се птићи излегу започиње заиста напоран рад, када се сваки слободан секунд данима троши на кљукање гладних кљунова који константно креште. Као што ће вам сваки родитељ рећи, одгајање деце није лак задатак, а птицама гнездарицама свака помоћ је добродошла - кажу заштитари из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и додају да је ове године тема програма „Пролеће уживо“ – „Како заштити гнезда птица?“, кроз који дају неколико савета како би се труд птица исплатио, а овог пролећа у свет излегли здрави птићи.
gnezdo
Фото: Pixabay.com

Први савет је да ако волите птице, најбоље је да их не узнемиравате.

- Може бити узбудљиво пронаћи птицу која се гнезди у вашем дворишту или окружењу, али када откријете гнездо, важно је да му више не прилазите. Ако се превише приближите, можете ризиковати да га оштетите – узнемиравање буком такође може бити разлог који ће натерати родитеље да напусте своје гнездо- кажу из Друштва птица. - Штавише, предаторима остављате мирисни траг који могу да прате право до лаганог оброка. Ако је гнездо на земљи, можете обезбедити непосредно окружење штаповима пободеним у земљу као знак да то подручје треба избегавати. У урбаним срединама научници препоручују држање удаљености од најмање 60 метара од гнезда великих птица попут грабљивица и чапљи.

Они поручују да и даље можете уживати у посматрању њихових активности кроз двоглед.

Следећи савет је да ваш врт буја, односно негујте дрвеће, жбуње, живе ограде, шипражје, травњаке, ливаде, али не превише – свугде има пријатних кутака у којима птице воле да одгајају младунце.

-Ако видите да птица на неком од ових места прави гнездо, немојте тај део уређивати, сећи, орезивати, косити, док се сезона гнежђења не заврши - поручују из Друштва.

Важно је и да кућне љубимце држите на оку. Иако су маце нежни љубимци док преду и мазе се, оне постају хладнокрвни ловци када изађу у шетњу.

-Будући да нису природни део екосистема, могу имати погубан утицај на популације баштенских птица – посебно на птице које се гнезде при тлу. Зато држите своју мачку у затвореном или направите затворени спољни простор. Такође, познато је и да пси једу јаја и младунце, па их држите на повоцу у близини места где има птица које се гнезде при тлу - кажу из Друштва и додају да можете и направити кућице за гнежђење птица отпорне на грабљивце.

Уколико нисте знали, законом је забрањено угрожавати дивље птице током гнежђења.

- Ако видите некога како узима јаја или младунце из гнезда или ако се спрема да уништи важно станиште за гнежђење птица у вашем окружењу о томе одмах обавестите полицију и инспекцију за заштиту животне средине. Можете се обратити и Друштву за заштиту и проучавање птица Србије које ће вам помоћи да пријавите случај угрожавања птица у време гнездилишне сезоне - кажу из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и истичу да сваког пролећа птице посвећују пуно времена и енергије бризи о свом гнезду, јајима и касније малдунцима, а ако желите да им помогнете пратите ове савете.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести