Кинеска Нова година, шта доноси срећу у години Свиње

ЛОНДОН: Кинеска Нова година је скоро ту, а са њом долази мноштво веровања на основу којих се може одредити како ће наредних 12 месеци изгледати за свакога од нас.
kineska nova godina1, pixabay
Фото: pixabay.com

Чишћење одеће, коришћење маказа као и чишћење подова су неке од лакших ствари које би требало у уторак да избегнемо, али родитељима ће бити теже да за дочек избегну плач своје мале деце или женама да током целог дана не излазе из куће , пише данас британски Телеграф.

Према кинеском веровању, радити било шта од наведеног 5. фебруара - дана када се дочекује кинеска Нова година 2019. - довешће до лоше среће за целу наредну годину. Међутим, није све тако црно: Нова 2019. је година Свиње, а ова животиња по истом веровању симболизује богатство, наводи британски лист.

За разлику од прославе Нове године на Западу, кинеска Нова година се слави 15 дана, уз бројне припреме и обичаје.

Фото: pixabay.com

Декорације су важан део доласка кинеске Нове године, а црвена боја је главна боја празника.

Слично давањима поклона током божићних празника, Кинези једни другима поклањају црвене коверте са новцем, што је важан део традиције.

Током дочека кинеске Нове године акценат је на породичном окупљану и људи се, без обзира на то где се налазе, враћају кући како би празнике провели са члановима својих породица, пише недељник Њуз.

Нова одећа, која се носи на Нову годину, и богата новогодишња трпеза за новогодишњу вечеру, треба такође да допринесу да наредна година буде срећна и успешна. Такође слање новогодишњих честитки је део традиције за кинеску Нову годину, пише данас Економик Тајмс.

Кинеска Нова година назива се још и "Пролећни фестивал" и "Лунарна нова година", јер долази у пролеће и датирана је на основу кинеског лунарног календара.

Свака кинеска Нова година означена је као "година" једне од 12 животиња кинеског хороскопа, а та животиња треба да обележи годину која наступа и све оне који су рођени у њој.

Кинеска Нова година је најважнији годишњи фестивал за све људе кинеског порекла широм света.

Прославља се више од 1000 година, можда и много дуже, а традиције које су укључене су дубоко укорењене у кинеској култури, за многе је то такође и верски празник, испуњен молитвама, даривањем и другим чинова религијске посвећености, наводи Економик Тајмс.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести