ТОНС-ове приче о Новом Саду: Палата Дунђерских

НОВИ САД: И током ванредног стања, грађани, као и љубитељи Новог Сада, имају могућност упознавања Српске Атине из својих домова причама које редовно на свом сајту и друштвеним мрежама објављује Туристичка организација Новог Сада (ТОНС).
d
Фото: TONS

У сарадњи с ТОНС-ом, лист „Дневник” објављиваће њихове приче о архитектури града, подграђу Петроварадинске тврђаве, као и приче о знаменитим женама.

Овог пута, реч је о палати Дунђерски, која се налази у пешачкој зони Новог Сада, на адреси Краља Александра 3. Та палата представља један од елитних објеката нашега града, који је у потпуности рестауриран, а који је, како наводе на блогу, данас у власништву једне познате фирме. Како описују из ТОНС-а, средином 18. века место на којем ће знатно касније бити изграђена поменута палата припадалао је дугачком, непрекинутом низу једноставних правоугаоних кућа Главне улице.

Хронолошки, прво је гроф Адолф Сечењ 1853. наручио пројекат за градњу спратне палате код архитекте Јозефа Вилда. Знатно касније, фебруара 1888. године, за велепоседника и новог власника објекта Лазара Дунђерског је 'баумајстер' Мартин Сотић сачинио план за преадаптацију објекта. Примарна просторна схема ентеријера и спољашњег корпуса је сачувана, али је дошло до битних измена у декоративном систему на самом објекту”, дочарано је на блогу ТОНС-а. Како даље наводе, палата је саграђена као масиван, декорацијом уличне фасаде и ентеријера претенциозно осмишљен објекат, с амбицијом да буде удобан и градитељски изведен по естетским захтевима власника, те се простире на површини од 2.112 квадратних метара. На блогу истичу да је циљ био остављање утиска на пролазнике и посетиоце.

Палата има правилну основу ћириличног слова П, с пространим подрумом. У приземљу је централно постављен ајнфорт, с по једним локалом са сваке стране. На спрату је пространи стан с неизоставним салоном ка улици, примерен богатој породици оног времена, док су у крилима палате била још два стана. Палата је некада имала и атријумско двориште с опходним галеријама, али тај простор није сачуван, услед касније градње других објеката, наведено је на блогу ТОНС-а.

Више таквих прича заинтересовани могу да прочитају на сајту ТОНС-а (novisad.travel).

К. И. И.

Извор: Станчић, Д., Нови Сад од куће до куће 2, Студио „Бечкерек”, Нови Сад, 2017

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести