Унија за Медитеран упозорава да се ниво мора све више подиже

БАРСЕЛОНА: Унија за Медитеран (УфМ), институција која окупља 27 држава ЕУ и још 16 с обала Средоземног мора, упозорава да се ниво мора све више подиже наносећи со на пољопривредна земљишта што би могло да смањи производњу хране и безбедносно угрози земље.
m
Фото: Youtube Printscreen

Средоземље је, након Арктика на северу, друго подручје на свету које се најбрже загрева, великим делом захваљујући испуштању штетних гасова. Граменос Мастројени, заменик генералног секретара УфМ-а, рекао је да се "ниво мора брзо уздиже".

"Није проблем што долази више воде на копно, као на пример у Венецији, него што је то слана вода. А она значи смрт за пољопривреду", казао је он за агенцију Хина у приморском граду Барселони где се налази седиште Уније за Медитеран.

Мастројени, Италијан задужен за енергетику и климатске акције у тој институцији, каже да се "40 посто пољопривреде у медитеранском региону одвија уз обалу". "Имамо проблем у подручју делте реке По, али озбиљну претњу представља потенцијална салинизација делте Нила у Египту што би могло угрозити сигурност те велике земље", изјавио је Мастројени. Као последица тога, из Египта, земље на северу Африке са 102 милиона становника, могле би кренути миграције гладних и осиромашених људи према европској страни Медитерана.

Мастројени је у новембру био у Египту на конференцији УН о климатским променама где је Медитеран први пут имао свој павиљон како би упозорио на проблеме.

"Досад су медитеранске земље биле подељене у преговорима о климатским променама. Свака је настојала да помогне својој групи земаља у остварењу циљева, али овај пут смо се окупили да решимо заједничке проблеме", напоменуо је Мастројени. "Хтели смо да упозоримо да је Медитеран у опасности", додао је. Медитеран је, каже, "место богатих и сиромашних људи". "Ако се тим местом не управља добро може постати поприште сукоба", упозорио је он. "Морамо стога удружити снаге како би смо елиминирали узроке. Треба да заштитимо и ревитализујемо природу", додао је он. Нагласио је, међутим, да се медитеранске земље морају и прилагодити новонасталим околностима.

"За 15 година ће јужна Европа имати климу сличну оној какву има север Африке у задњих 4.000 година. Ко има знање о томе како се бавити пољопривредом у таквим условима? Ко зна како узгајати пољопривредне културе? Ко дакле има технологију и знање?", рекао је истакавши да је стога неопходна сарадња севера и југа Медитерана. О тим проблемима расправљаће се 19. маја у Шибенику на 3. Медитеранском пољопривредном форуму (АГРОМЕД), у организацији Института за европске и глобализацијске студије.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести