Дивља градња угрозила Охрид и светску баштину

Природно и културно наслеђе охридског региона уписано је у листу Светске културне баштине Унеска 1979. године. Више од 1.000 нелегалних објеката, урбанизација и изградња инфраструктуре само су неки од разлога због којих би Охрид могао да се о 1. фебруара 2020. године нађе на листи Светског културног наслеђа у опасности, преноси РТС.
m
Фото: pixabay.com

Питање урбанизације "европског Галапагоса" постало је предмет међусобних оптужби опозиције и странака на власти

Уколико Северна Македонија не испуни препоруке Комитета за заштиту угрожених подручја донетих на последњем заседању у Бакуу, Охрид би од фебруара наредне године могао да постане 54. на листи Светске културне баштине у опасности.

Како се наводи, Комитет препоручује да се установи потпуни мораторијум на било какву трансформацију урбаног подручја и обале, док сви плански документи не буду финализовани и усвојени и док се не установе прописи о заштити подручја и механизми контроле.

У Нацрту одлуке каже се и да би требало пописати све нелегалне објекте, направити процену њиховог утицаја на изванредну универзалну вредност подручја и обезбедити стриктно спровођење закона и прописа како би се спречила даље незаконита градња.

Унеско сматра да нису усвојене препоруке из 2017. године у вези са Железничким коридором , упркос томе што је Комитет тражио да се размотри алтернативна траса, као и траса пута Требениште-Струга.

Уколико се препоруке не спроведу до 1. фебруара 2020. године, и Комитет потврди потенцијалну опасност по подручје, Унеско ће Охрид уписати у листу Светског културног наслеђа у опасности. Власти у Севернојх Македонији обећале су брзу брзу реакцију након што је саопштена одлука Унеска.

Први корак охридских власти требало би да буде рушење 1.076 нелегалних објеката, од којих је више од 400 на самој обали језера, преноси портал Сител.

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести