Научници открили прве остатке ембриона из рода тираносаурус

ВАШИНГТОН: Научници су открили прве остатке емрбиона из рода дивљих диносауруса месождера у које спада и Тираносаурус рекс.
d
Фото: pixabay.com

Фосилизована вилична кост и кости канџе показују да су ове бебе рекордне величине у великој мери изгледале као одрасле јединке и да су рођене спремне да лове, преноси Ројтерс.

Пронађени фосили припадају двема врстама рода Тираносаурус, врхунским предаторима који су настањивали Азију и Северну Америку током периода креде пред крај доба диносауруса.

Остаци указују на то да су ембриони из овог рода били већи него емрбиони другим познатих беба диносауруса, односно дужи од 43 центиметара, колико је имало највеће пронађено јаје диносауруса.

Вилична кост стара око 77 милиона година и дугачка три центиметара пронађена је у савезној америчкох држави Монтани, а сматра се да припада врсти Дасплетосаурус. Кости канџе старе око 72 милиона година откривене су у канадској провинцији Алберти, а могле би да припадају врсти Албертосаурус.

Иако још увек немамо комплетну слику, оно што можемо да запазимо јесте да ембриони имају сличне одлике као одрасле јединке тираносауруса које су рођене да лове и које су већ у том периоду испољавале неке кључне адаптације, тврде научници. Они сматрају да су животиње биле у стању да лове врло брзо по рођењу, али је потребно још открића фосила да би се знало колико брзо тачно.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести