У океанима 1,56 милијарди маски, тешке последице за морски живот

ХОНГКОНГ: Процењује се да је 1,56 милијарди заштитних маски завршило у океанима широм света ове године због пандемије вируса ковид-19, што оставља тешке последице на морске животиње и биљке, наведено је у извештају једне организације за заштиту мора.
okean more
Фото: pixabay.com

Организација Океани Азије са седиштем у Хонгконгу објавила је извештај који показује да је морски свет загађен с додатних 4.680 до 6.240 тона пластике због непорописно одбачених маски.

У извештају је наведено да је потребно 450 година да се маске разграде, а да би чак и тада микропластика нашкодила морском свету и екосистему.

Како је наведено, услед пандемије дошло је до значајно чешћег коришћења пластике за једнократну употребу, као што су лична заштитна опрема, паковања производа за хигијену и куповина хране за понети.

Истовремено, низ мера осмишљених за смањење потрошње пластике, попут забране једнократне пластичне кесе, је “одложено, паузирано или укинуто”.

Загађење пластиком сваке године убије око 100.000 морских сисара и корњача, више од милион птица, па чак и већи број риба, бескичмењака и других животиња, рекли су из организације Океани Азије, пренео је портал Хонгконгфп.цом.

Додаје се да има негативан утицај на рибарство и туризам, а глобалну економију кошта око 13 милијарди америчких долара годишње.

У извештају се предлаже коришћење заштитних маски за вишекратну употребу и информисање јавности о правилном одлагању отпада.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести