Вечерас, после 150 година феномен “супер крвави плави месец”

БЕОГРАД: Последње јануарске ноћи небо ће бити обасјано троструким лунарним феноменом који није виђен у последњих 150 година, појава на небу која се вечерас очекује је “супер крвави плави месец”.
super mesec
Фото: Tanjug (AP Photo/Bullit Marquez)

Како преноси Ројтерс, на стотине људи се окупило у пекиншком планетаријуму чекајући вече како би могли да сведоче овом феномену који се последњи пут догодио за време последње кинеске царске династије Цхинг која је владала од 1644. до 1911. године.

Вечерас ће се догодити потпуно помрачење месеца, али истовремено с њом и појава позната као “плави месец” и појава супермесеца или “вучјег месеца” односно тренутак када се месец налази у тачки најближој Земљи.
”Вучји Месец”, како преноси Си-Ен-Ен, делује за 14 одсто већи и за 30 одсто светлији од уобичајеног, а појављује се на отприлике сваких 13 месеци.

Плави месец представља други пуни месец у једном календарском, који се иначе јавља на сваке две године и осам месеци.

Ова веома ретка трострука појава биће видљива из неких делова Азије, Северне Америке, Блиског истока, Русије и Аустралије.

Како је НАСА описала, плави месец и “Вучји месец” су појаве које нису толико ретке, али овакав троструки астрономски феномен где се те две појаве истовремено јављају у комбинацији с помрачењем Месеца, последњи пут се догодио 31. марта 1866.

Током помрачења, Месец ће клизнути у Земљину сенку и потпуно претворити бели диск у наранџасти или црвени, услед чега ће “плави” Месец постати “крвав”.

Поравнање Сунца, Месеца и Земље трајаће сат и 16 минута.

У западном делу САД и Канаде биће видљиво пред свитање, а на Блиском истоку, у истоцној Русији, у Аустралији и на Новом Зеланду увече, кад Месец излази.

За разлику од појаве помрачења Сунца, помрачење Месеца може безбедно да се посматра голим оком.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести