Због новог гена постајемо нетолерантни на алкохол

Људи би у наставку еволуције могли постати нетолерантни на алкохол, а научне студије показују да се у нашем телу развија ген који уништава толеранцију на алкохолна пића.

Како наводи “IFL Science”, а преноси Fokus.ba, научници с  Универзитета у Пенсилванији открили су модификацију механизма одговорног за дехидрогеназу алкохола. Што имплицира да ће се подношљивост организма на алкохол ускоро променити.

Ензим који раствара алкохол је дехидрогенеза, која метаболише ту супстанцу у уједињење ацетал ацеталдехид (етанал), токсичну хемикалију одговорну за главобољу ујутру након пијанке. Како тело то релативно брзо претвори у ацетат, који није токсичан, човел се осећа боље већ након једног дана.

Међутим, према порталу Fokus.ba еволуција би могла уклонити људску зависност од алкохола тако што би створила нове верзије гена који би деловали на толеранцију на пиће, као и на способност тела да претвори ацеталдехид у ацетат. Што значи да би људима и од најмање количине пића било мука.

Ипак, ти гени су откривени само у источној Азији и западној Африци, а научници су анализирали гене 2.500 људи из 26 група становника с четири континента.

Нова истраживања говоре да постоји склоност ка уједњачавању неких гена у целој људској врсти.

В. Б. 

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести