ДР МАРИЈАНА КРСТИЧЕВИЋ Како спремити кожу за зиму

- Припрема коже за зиму искључиво зависи од стања коже, типа, претходне неге и наравно изложености штетним утицајима. Некада је довољно променити козметику, узети сада неку мало „јачу”, ту су одлазак козметичару и дерматологу. Моја топла препорука за прелазак у зиму јесу исхрана коже биоревитализацијом и ПРП третманима коже - објашњава др Маријана Крстичевић, лекар специјалиста дерматовенерологије коју је у медицину одвела жеља да помогне онима којима је тешко, а сама дерматологија, била је, како каже, љубав.
1
Фото: Данило Павловић

- Кожа, посебно лице као наше огледало, одувек ми је било енигма. Напросто, у мени се родила жеља да на њему нешто променим, учиним лепшим и другачијим - рекла је др Маријана Крстичевић откривши како да припремимо кожу и косу за хладне јесење дане, а да избегнемо испуцале руке, суво лице и власи косе.  

Коју негу препоручујете за руке, будући да се оне прве осуше и да ли су довољне кремице или је потребно користити паковања?

- Када је реч о кожи на шакама неопходно је пре сваког изласка напоље на руке нанети регенеративну кремицу. Као викенд третман својим рукама приуштите пилинг и неку маскицу.

Како припремити косу за хладније време?

У периоду који предстоји коса ће бити изложена ветру, киши као и ношењу капа и шешира, адекватна кућна нега која ће подразумевати наношење маске на косу, је неопходна. Наравно и одласци фризеру где ће се коса третирати и хранити на адекватан начин.

Да ли бисмо и иначе приликом промене годишњих доба требали да мењамо козметику коју користимо?

- Апсолутно да. Сада лагане кремице, треба заменити оним пунијим и хранљивијим. Идеално је коришћење ампула Ц витамина пре наношења креме као додатне исхране кожи. Це витамин представља антиоксиданс, који на кожу делује регенеративно.


Маске и бубуљице

Многи људи се жале да им маске које носимо оштећују кожу, те се јављају бубуљице и осипи. Како припремити кожу за ношење маске и чиме је неговати након ношења?

- Нажалост, то се догађа. Маску би требало мењати на пар сати. Ако дође до промена на кожи, користити неку врсту антисептика. Кожу након ношења маске умити и нанети одговарајућу негу. Осип може бити последица и контактних алергија, ту се ипак треба јавити стручном лицу.


Како одабрати адекватну крему за своју кожу? Да ли нам је за то ипак потребна помоћ стручњака?

- Спрам типа и тренутног стања коже бирамо и своју крему. Увек испробати ако је могуће тестере па се одлучити. Код кожа које имају проблематику посаветовати се са стручним лицем.

Колико је храна коју уносимо у организам битна за квалитет коже и може ли се лоша исхрана решити накнадним уносом витамина?

- Храна као и количина воде коју уносимо веома су битни за нашу кожу. Храна богата витаминима утицаће на бољу производњу колагена, самим тим ће и кожа изгледати лепше. Од суплемената као додатак исхрани препоручујем узимање колагена.

- Шта подразумева основну негу лица, да ли су то креме, тоници, пилинзи, серуми, посета козметичару....?

- Све што сте набројали спада баш у оановну негу лица. Тоником припремамо кожу за наношење серума, потом крема. Пилинзи, кућне скраб варијанте, ампуле гликолне киселине или озбиљнији дерматолошки пилинзи утицаће на квалитет коже, тако што ће одклонити одумрле ћелије, а подстаћи производњу нове младе коже. Посета козметичару и дерматологу ради неке „озбиљније” неге, данас је постала део личне хигијене.

Који је ваш омиљени козметички третман?

- Имате ли неко теже питање за мене?! Обожавам хијалуронске филере помоћу којих успевам да надокнадим све оно што године хоће да ми одузму. Редовни ласерски третмани и ПРП задужени су за блиставост и мекоћу моје коже. Магични ботокс помаже ми да елиминишем боре са лица које има јаку експресију и емоцију. Све у свему, тешко је издвојити само један кад су ми сви толико драги.

Снежана Милановић

 

 

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести