Здрав јеловник: Масне, а добре калорије

Здрава исхрана почива на уравнотеженом уносу различитих група намирница. Притом би ваљало знати да не само да се неке врсте калоричне хране смеју јести, него се и најтоплије препоручују на свакодневној бази.
sir hrana
Фото: pixabay.com

Заборавите на масну и пржену храну и посегните за добрим калоријама које долазе из намирница богатих протеинима.

1. Сир: За производњу једне кришке сира потребна је чаша млијека, па не чуди да је он пун хранљивих материја попут калцијума, фосфора, селена и витамина Б12. Такође, у једној кришки сира се крије и нешто мање од 7 грама протеина, неопходних за изградњу мишића, правилан рад мозга и свих других органа. Његово конзумирање се посебно препоручује особама које избегавају да једу месо и рибу.

2. Јаја: У питању је једина намирница на свету која приликом кувања не губи ништа од хранљивих материја, а има их много. Исто тако, јаје је и одличан извор омега-3 масних киселина које штите срце и кардиоваскуларни систем. Након уживања у овим протеинским бомбицама дуже ћете се осећати ситима, па се јаје сматра и савезником код мршављења.

3. Риба: Медитеранска исхрана се, као што је већ свима познато, сматра једном од најздравијих, а почива на конзумацији плаве рибе. Студије су показале да су људи који неколико пута недељно једу рибу богату омега 3 масним киселинама генерално здравији и срећнији, имају нижи крвни притисак и мањи ризик од добијања хроничних болести.

4. Орашасти плодови: Бадеми, ораси, лешници и друго орашасто воће одличан су извор витамина Е који осигурава еластичност и здравље коже. У њима се налазе и значајне количине магнезијума које се иначе теже апсорбује из хране, а који је изузетно важан за борбу против свакодневног стреса, односно здравље живаца. Овај тип протеина посебно се препоручује веганима, који избегавају намирнице животињског порекла.

5. Маслиново уље: У питању је одличан савезник здравља у целини. Реч је о извору добре масти (незасићеним масним киселинама) које обилује и витамина Е и К, као и моћним антиоксидансима. Редовна употреба маслиновог уља (а посебно екстрадевичанских производа) доказано штити од упала, снижава крвни притисак и штити од болести срца и крвних судова.

Фото: pixabay.com

6. Пуномасни јогурт: Приликом куповине немојте да заборавите ни на јогурт, посебно онај добијен од пуномасног млека. Јогурт је изузетно здрава намирница јер обилује калцијумом који штити зубе и кости, али садржи и пробиотике који подстичу рад пробавног система и штите га од болести.

7. Кокос: Реч је о воћу с највећим процентом засићених масних киселина (чак 90 одсто). Упркос томе, људи који га много једу, а у припреми хране користе његово уље, нису у опасности од развијања кардиоваскуларних болести. Разлог - кокосове масне киселине другачије се разграђују. Штавише, подстичу рад метаболизма и осигуравају дужу ситост, па се ово егзотично воће препоручује особама које држе дијету или покушавају да одрже жељену килажу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести