clear sky
34°C
14.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1717
usd
100.104
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОВЕЋАВА ЕНЕРГИЈУ И ЈАЧА ИМУНИТЕТ!

СВАКИ ГУТЉАЈ ЈЕ ЗДРАВЉЕ! Комбуха је напитак који освежава, лечи и потпуно мења ваше тело ЕВО зашто је МОРАТЕ пити сваког дана!

14.08.2025. 19:26 19:33
Пише:
Извор:
Пинк.рс/Дневник
da
Фото: freepik, ilustracija

Комбуха (или "комбуча") је ферментисани напитак на бази чаја који је све популарнији због својих бројних здравствених користи.

Овај напитак се прави од црног или зеленог чаја, шећера и специфичне врсте гљивице која се назива SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), која је одговорна за ферментацију. Током овог процеса, шећер се претвара у алкохол и друге корисне супстанце, попут ензима и пробиотика.

У последњих неколико година, комбуха је постала омиљени напитак у здравој исхрани заједници, због својих потенцијалних предности за здравље.

Комбуха: Тајна Здравља у Сваком Гутљају – Зашто Треба да Постане Део Вашег Дневног Менија

Ако сте љубитељ здравог начина живота, вероватно сте већ чули за комбуху – напитак који је у последњих неколико година постао прави хит у свету здраве исхране. Али, шта је заправо комбуха и зашто би требало да је укључите у своју свакодневну рутину?

Шта је Комбуха?

Комбуха је ферментисани напитак направљен од црног или зеленог чаја, шећера и специфичне културе бактерија и квасаца, познате као SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Овај напитак је богат пробиотиком, што значи да може побољшати здравље вашег пробавног система и подржати имунолошки систем.

Зашто Је Комбуха Добра за Вас?

Подршка пробавном системуКомбуха је препунена пробиотицима који могу помоћи у равнотежи ваше цревне флоре. Ове корисне бактерије могу побољшати варење, смањити надутост и побољшати апсорпцију хранљивих материја.

da
Фото: freepik, ilustracija

Детоксикација организма

Захваљујући природним антиоксидансима, комбуха може помоћи у неутрализацији слободних радикала и подстаћи детоксикацију организма. То значи да може допринети смањењу стреса на вашем организму и убрзати елиминацију штетних материја.

Повећање енергије

Комбуха садржи малу количину кофеина и витамина Б, који могу допринети повећању нивоа енергије и смањењу осећаја умора. Идеална је као замена за газиране напитке или чак кафу!

Подршка имунолошком систему

Због своје способности да смањи упалу и допринесе равнотежи бактерија у цревима, комбуха може побољшати здравље вашег имунолошког система, помажући вашем организму да се бори против инфекција.

Боља кожа

С обзиром на то да комбуха садржи антиоксидансе и витамине, може имати позитиван утицај на здравље ваше коже, смањујући ризик од акни и других проблема.

Како Укључити Комбуху у Дневну Рутину?

Комбуха је једноставна за конзумацију и може се пити неколико пута дневно. Можете је пити ујутро као освежавајући напитак, или као алтернативу газираним напицима и соковима. Идеална је и као ужина, јер је лагана, а опет врло освежавајућа.

Закључак: Комбуха – Напитак Који Ваш Организам Воли

Укључивање комбухе у свакодневну исхрану може донети бројне користи за ваше здравље. Поред тога што је укусан и освежавајући, овај ферментисани напитак је богат пробиотицима, антиоксидансима и витаминима који могу побољшати вашу пробаву, енергију и опште здравље.

Ако сте већ у потрази за здравим напитком који ћете укључити у своју рутину, комбуха је одличан избор. Осим тога, постоје и различити укуси које можете пробати, тако да ћете сигурно пронаћи ону која вам одговара!

Како направити комбуху код куће:

Припремите чај: Прокувајте 1 литар воде и додајте 1-2 кашичице црног или зеленог чаја. Додајте 100г шећера и мешајте док се не растопи. Оставите да се охлади на собну температуру.

Додајте SCOBY: У охлађени чај додајте 2-3 кашике стартер течности (ако немате, можете користити куповну комбуху) и пажљиво убаците SCOBY.

Ферментација: Покријте посуду газом и оставите је на тамном месту 7-14 дана. Тестирајте укус, краћа ферментација је слађа, дужа даје јачи, кисели укус.

Друга ферментација (опционално): Процетите течност, ставите је у стаклене боце и додајте воће или зачине по жељи. Оставите боце на собној температури још 2-3 дана.

Охладите комбуху у фрижидеру и уживајте у здравом напитку!

 

Извор:
Пинк.рс/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар