ПОВЕЋАВА ЕНЕРГИЈУ И ЈАЧА ИМУНИТЕТ!
СВАКИ ГУТЉАЈ ЈЕ ЗДРАВЉЕ! Комбуха је напитак који освежава, лечи и потпуно мења ваше тело ЕВО зашто је МОРАТЕ пити сваког дана!
Комбуха (или "комбуча") је ферментисани напитак на бази чаја који је све популарнији због својих бројних здравствених користи.
Овај напитак се прави од црног или зеленог чаја, шећера и специфичне врсте гљивице која се назива SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), која је одговорна за ферментацију. Током овог процеса, шећер се претвара у алкохол и друге корисне супстанце, попут ензима и пробиотика.
У последњих неколико година, комбуха је постала омиљени напитак у здравој исхрани заједници, због својих потенцијалних предности за здравље.
Комбуха: Тајна Здравља у Сваком Гутљају – Зашто Треба да Постане Део Вашег Дневног Менија
Ако сте љубитељ здравог начина живота, вероватно сте већ чули за комбуху – напитак који је у последњих неколико година постао прави хит у свету здраве исхране. Али, шта је заправо комбуха и зашто би требало да је укључите у своју свакодневну рутину?
Шта је Комбуха?
Комбуха је ферментисани напитак направљен од црног или зеленог чаја, шећера и специфичне културе бактерија и квасаца, познате као SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Овај напитак је богат пробиотиком, што значи да може побољшати здравље вашег пробавног система и подржати имунолошки систем.
Зашто Је Комбуха Добра за Вас?
Подршка пробавном системуКомбуха је препунена пробиотицима који могу помоћи у равнотежи ваше цревне флоре. Ове корисне бактерије могу побољшати варење, смањити надутост и побољшати апсорпцију хранљивих материја.
Детоксикација организма
Захваљујући природним антиоксидансима, комбуха може помоћи у неутрализацији слободних радикала и подстаћи детоксикацију организма. То значи да може допринети смањењу стреса на вашем организму и убрзати елиминацију штетних материја.
Повећање енергије
Комбуха садржи малу количину кофеина и витамина Б, који могу допринети повећању нивоа енергије и смањењу осећаја умора. Идеална је као замена за газиране напитке или чак кафу!
Подршка имунолошком систему
Због своје способности да смањи упалу и допринесе равнотежи бактерија у цревима, комбуха може побољшати здравље вашег имунолошког система, помажући вашем организму да се бори против инфекција.
Боља кожа
С обзиром на то да комбуха садржи антиоксидансе и витамине, може имати позитиван утицај на здравље ваше коже, смањујући ризик од акни и других проблема.
Како Укључити Комбуху у Дневну Рутину?
Комбуха је једноставна за конзумацију и може се пити неколико пута дневно. Можете је пити ујутро као освежавајући напитак, или као алтернативу газираним напицима и соковима. Идеална је и као ужина, јер је лагана, а опет врло освежавајућа.
Закључак: Комбуха – Напитак Који Ваш Организам Воли
Укључивање комбухе у свакодневну исхрану може донети бројне користи за ваше здравље. Поред тога што је укусан и освежавајући, овај ферментисани напитак је богат пробиотицима, антиоксидансима и витаминима који могу побољшати вашу пробаву, енергију и опште здравље.
Ако сте већ у потрази за здравим напитком који ћете укључити у своју рутину, комбуха је одличан избор. Осим тога, постоје и различити укуси које можете пробати, тако да ћете сигурно пронаћи ону која вам одговара!
Како направити комбуху код куће:
Припремите чај: Прокувајте 1 литар воде и додајте 1-2 кашичице црног или зеленог чаја. Додајте 100г шећера и мешајте док се не растопи. Оставите да се охлади на собну температуру.
Додајте SCOBY: У охлађени чај додајте 2-3 кашике стартер течности (ако немате, можете користити куповну комбуху) и пажљиво убаците SCOBY.
Ферментација: Покријте посуду газом и оставите је на тамном месту 7-14 дана. Тестирајте укус, краћа ферментација је слађа, дужа даје јачи, кисели укус.
Друга ферментација (опционално): Процетите течност, ставите је у стаклене боце и додајте воће или зачине по жељи. Оставите боце на собној температури још 2-3 дана.
Охладите комбуху у фрижидеру и уживајте у здравом напитку!