overcast clouds
15°C
12.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2163
usd
104.3778
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОПАСНА БАКТЕРИЈА У ГОТОВИМ ЈЕЛИМА Најмање 10 људи оболело од листериозе

11.05.2025. 23:05 22:54
Пише:
Извор:
Дневник
Листерија
Фото: АИ, ЧетГПТ, илустрација

САН ФЕРНАНДО: Најмање 10 људи у Сједињеним Америчким Државама оболело је од листериозе, бактеријске цревне инфекције која настаје као последица конзумације хране контаминиране бактеријама из рода Listeria.

Према досптупним подацимаоболели људи су се заразили готовим прехрамбеним производима чији произвођач је потврдио да добровољно повлачи неколико производа, саопштили су федерални званичници, преноси АП.

Америчка Управа за храну и лекове (FDA) саопштила је у суботу да федерални, државни и локални званичници истражују избијање болести повезано са храном коју производи компанија Fresh & Ready Foods LLC из Сан Фернанда у Калифорнији.

ФДА је потврдила да је 10 оболелих особа регистровано у Калифорнији и Невади и да су сви захтевали хоспитализацију наводећи да су се контаминирани производи продавали у Аризони, Калифорнији, Невади и Вашингтону и то у малопродајним објектима, на аутоматима за услуживања хране, у болницама, хотелима, продавницама и аеродромима.

Симптоми листериозе обично почињу у року од две недеље након конзумирања контаминиране хране. Блажи случајеви могу укључивати грозницу, болове у мишићима, мучнину, умор, повраћање и дијареју, док тежи симптоми могу обухватати главобољу, укоченост врата, конфузију, губитак равнотеже и конвулзије.

У тежим случајевима инфекција може довести до менингитиса, сепсе или смрти. Смртност код инвазивне листериозе износи и до 20–30% у одређеним ризичним групама.

Најчешће се јавља у месу и млечним производима

Листериоза је инфекција која се најчешће преноси путем хране, па је познавање намирница које представљају највећи ризик од великог значаја, посебно за труднице, старије особе и све с ослабљеним имунитетом. Млечни производи, а нарочито они направљени од непастеризованог млека, често су узрок заразе. То се односи на разне меке сиреве попут фете, брија, камамбера и горгонзоле, ако нису произведени од пастеризованог млека, као и на неке свеже павлаке и млеко које није прошло термичку обраду.

Месо и рибљи производи такође могу бити извор заразе. Посебно се ризичним сматрају полусуви и сушени производи као што су паштете, печенице, саламе и виршле, ако нису правилно чувани. Сирова или димљена риба, као што је лосос или харинга, представља додатан извор ризика, као и недовољно термички обрађено месо, посебно живина и млевено месо.

Контаминација се може јавити и код воћа и поврћа, нарочито ако се једу сирови, а претходно нису добро опрани. Зелене салате, спанаћ и диње, као и претходно сечено и упаковано поврће и воће које дуже стоји или се неправилно чува, могу бити ризични. Поред тога, готови оброци и сендвичи из продавничких витрина, као и храна из аутомата, представљају потенцијални извор листерије уколико су предуго стајали ван фрижидера.

 

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар