clear sky
29°C
21.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1752
usd
100.8392
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВАЈ ТРИК СА БАНАНОМ ТРГОВЦИ ДОБРО ПОЗНАЈУ: Да ли и ми у радње треба да носимо ТОПЛОМЕР?

20.07.2025. 21:43 21:46
Пише:
Извор:
Дневник
banane
Фото: Pixabay

Да ли сте знали да трговачки ланци у складишту мере температуру банана пре него што их пусте у продају? Зашто?

Банане су воће које наставља да сазрева и након што се убере, па је контрола њихове температуре од кључног значаја за квалитет, изглед и укус плода. Температура банана се мери током целог ланца – од бербе, преко транспорта, до складиштења – јер и најмање одступање може довести до превременог сазревања, труљења или оштећења. Ако је температура виша од 14 степени Целзијуса, банане могу да пожуте и омекшају пре него што стигну до потрошача. 

Са друге стране, ако падне испод 13 степени, долази до хладног стреса – кора потамни, а унутрашњост остане тврда, без развијене ароме. Зато се током транспорта банане држе у рефрижераторским контејнерима на строго контролисаној температури, са одговарајућом влажношћу и вентилацијом, а често се мери и температура саме пулпе, односно унутрашњости плода.

banane
Фото: Pixabay

Банане се беру зелене, пре сазревања, како би издржале дуг транспорт морем. Стижу у луке Европе и света у чврстом, незрелом стању, након чега се смештају у специјалне просторије – зреонице – где се, уз помоћ гаса етилена, подстиче равномерно и контролисано сазревање. Тај процес траје неколико дана, а захтева пажљиво праћење, јер банане морају да сазре довољно, али не и превише, како би имале довољан рок трајања у продаји.

Највећи светски произвођач банана је Индија, али већина тог воћа се троши на домаћем тржишту. Од земаља извозника, најважнији су Еквадор, Филипини и Колумбија. Банане су једно од највише конзумираних воћа у свету, доступно током целе године, иако расте у тропским поднебљима.

Постоји више различитих сорти банана, али се у трговини најчешће налази дугачка, жута сорта под називом „Кавендиш“. Мале банане, познате као „бабy банана“ или „ладy фингер“, често су слатке, ароматичне и мекане, али брже пропадају. Углавном се сматра да су оне природно сложе него велике, мада укус зависи и од зрелости и услова складиштења.

Банана је веома занимљива биљка – упркос изгледу, она није дрво, већ највећа зељаста биљка на свету. Њено „стабло“ заправо је чврсто увијено лишће. Оно што једемо као плод је безсемена варијанта, док дивље банане у тропским шумама имају тврде семенке. Банане су такође природно богате калијумом, па чак садрже и малу количину радиоактивног изотопа калијума К-40, што је потпуно безопасно за људски организам. У културном и политичком контексту, банане су оставиле траг и кроз израз „банана република“, који потиче из периода када су велике корпорације попут Унитед Фруит контролисале политички и економски живот појединих земаља у Централној Америци ради производње и извоза банана.

 

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар