Бачка Топола добила два привредна гиганта

НОВИ САД: Бачка Топола је богатија за два привредна и трговачка гиганта, јер су своје погоне и логистички центар у Индустријској зони отворили фабрика сточне хране „Геби”, као и фирма из Мађарске „Ките” д. о. о., која је специјализована за трговину пољопривредним машинама.
backa topola -74.JPG
Фото: Дневник (Јелена Ивановић)

Оба пројекта финансирала је Мађарска, те је на отварању, осим министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића, био и министар спољних послова Републике Мађарске Петер Сијарто.

Недимовић и Сијарто договорили су нове заједничке инвестиције, интензивирање сарадње двеју земаља, посебно у делу инвестиција у прехрамбену индустрију и улагања у прерађивачке капацитете у Србији.

Први наредни пројекат је изградња фабрике за прераду поврћа у Бачкој Тополи, која ће, уз већ започету фабрику за прераду воћа у Ариљу, бити важна инвестиција за нас из те области.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде кажу да је на састанку такође договорено да се у наредних месец дана заврше договори за изградњу три до четири нова капацитета за прераду воћа и поврћа у централној и јужној Србији.

Преседник Скупштине општине Бачка Топола Саша Срдић каже за „Дневник” да је једна домаћа компанија имала право над одређеним маркама пољопривредних машина, али је изгубила лиценцу те је фирму преузела мађарска компанија „Ките” д. о. о., која се већ три године код нас бави тим послом.

Мађарска компанија има мрежу на сваких 50 километара и када се отворио простор на нашем тржишту – јер су и у Мађарској представници марке трактора „Џон Дир” – они су конкурисали и добили право да продају пољопривредне машине и код нас, каже Срдић.

Како додаје, план им је да отворе више представништава у Србији, за сада су у Новом Саду, а од пре два дана су, осим представништва, отворили и сервисни центар у Бачкој Тополи, што је сада њихов објекат јер су парцелу купили од Општине. Планирају да отворе представништво и у Сремској Митровици, а у неком наредном периоду још два центра у Војводини. Они тргују тракторима, пољопривредним машинама, семенском робом, хемијом и свим осталим што је везано за пољопривреду.

Он појашњава да, када је реч о фабрици сточне хране, у питању је домаћа фирма „Геби” д. о. о. из Чантавира, а оба пројекта изградње финансирала је у некој мери Фондација „Просперитати”.

Из Индустријког парка ВИП-ЛЦ, у којем су купљене парцеле за обе инвестиције, кажу да је велика ствар што су две фирме отворене истовремено у њиховом парку.

„Ките” је мађарска компанија, водећа када је реч о пољопривредним машинама у Мађарској, али и технологији у области пољопривреде. Они су сада искључиви заступници „Џона Дира” у Србији и још пет фирми којима ће бити дистрибутери код нас.

„Ките” већ има представништво у Новом Саду, док је у Бачкој Тополи отворен логистички центар и намеравају да отворе још један центар у Сремској Митровици, кажу из Индустријског парка у Бачкој Тополи. Они имају укупно 60 запослених, од којих ће 12 радника радити у логистичком центру у Бачкој Тополи. Прва фаза градње логистичког центра вредна је 900.000 евра. Изграђено је 100 квадрата објекта у којем су канцеларије, 400 квадрата магацина и 850 квадрата простора у којем ће бити трактори и машине. Градња се састоји из три фазе, од којих ће у другој и трећој проширивати центар, те ће на крају фирма пословати на 6.200 квадрата, а налазе се на плацу од 1,8 хектар, који је компанија купила од Општине Бачка Топола, и који је комплетно инфраструктурно опремљен.


Продато још шест парцела

Запослени у Индустријском парку кажу да су, осим те две инвестиције, продали још шест парцела, од којих су две фабрике већ изграђене, у једној је у току опремање, друга ће бити отворена до краја маја, и то пољопривредно земљиште претворено је у доста атрактивну индустријску зону која се простире на 25,6 хектара.

ВИП-ЛЦ је скраћеница за Војвођански индустријски парк – логистички центар, а од 25,6 хектара, 10,8 је већ продато приватним компанијама, тренутно послују четири, две су изградиле фабрике и још две парцеле су купљене – укупно осам инвеститора за сада послује у тој зони.

По речима запослених у Индустријском парку, целој инвестицији помогла је Фондација „Просперитати” с неповратном свотом од 130.000 евра, али и погодностима код њихове банке кад су камате у питању, на основу кредита од 9.000 евра.

На предстојећем Пољоприпредном сајму у Новом Саду планирају продају стотог трактора „џон дир” код нас. Као бренд, нашим великим пољопривредним произвођачима је најинтересантнији и економски исплатив јер је чињеница да је доста добро кренуо, а мађарска фирма је код нас присутна већ три године и задовољни су и прометом, кажу из Индустријског парка, и додају да је одлично за њихову зону што је поред ауто-пута, у близини границе с Мађарском, што погодује свим ивеститорима који ту послују.


Погони и у Чантавиру и Адорјану

Фирма „Геби” укупно запошљава 360 радника јер осим Бачке Тополе има још две фирме у Чантавиру, и једну у Адорјану, а број запослених конкретно у Бачкој Тополи се мења па не можемо рећи са сигурношћу тачан број, кажу из Индустријског парка.

Они су од Фондације „Просперитати” успели да добију највећу суму новца, чак 4,1 милиона евра, и захваљујући новом конкурсу успели да упосле још 75 нових радника, а своју робу пласирају у 2.000 продавница широм наше земље.


Домаћа фирма „Геби” д. о.о., појашњавају из Индустријског парка, ту послује одраније, међутим, сад је изградила велике силосе, у којима највећи капацитет има за складиштење сунцокрета, а бави се производњом и продајом сточне хране.

Продају на домаћем тржишту, али и у региону, Хрватској, Македонији, Бугарској. Сада су повећали капацитете складиштења, у којима могу лагеровати 80.000 кубика у току једне године, и циљ им је био да имају спремно место да би брзо могли обавити откуп од пољопривредника, и новом технологијом раде брзу обраду, што је ново код нас.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести