Блумберг: Вакцинација у Србији међу најбржима, уз најмањи пад БДП-а

ЊУЈОРК: Америчка новинска агенција "Блумберг" пише данас о успеху српских власти у борби против коронавируса, о фискалним и монетарним мерама подршке, напомињући да је Србија с вакцинисањем међу најбржима у Европи, а по БДП резултату за 2020. међу најбољима.
Србија спроводи један од најбржих програма вакцинације против коронавируса у Европи, који земљи омогућава да се кроз пандемију даље креће без смањења референтне каматне стопе, наводи њујоршка агенција.
 
Централна банка Србије, прва у Европи која је смањила трошкове задуживања када је прошле године избио ковид-19, задржала је у четвртак референтну камату на рекордно ниских 1,0 посто, како је и предвиђало свих 19 аналитичара које је анкетирао "Блумберг".
 
„Координиране мере монетарне и фискалне политике и даље имају повољан утицај на услове финансирања привреде и грађана“, цитира се у тексту саопштење Народне банке Србије.
 
Даље се додаје да се "највећа бивша југословенска република, која је међу првима набавила вакцине из Кине и Русије, поред оних од западних произвођача лекова, може похвалити највишом стопом имунизације по становнику на континенту уз Велику Британију и Малту".
 
Све то, заједно са новим стимулативним пакетом од 3,0 милијарде долара, који укључује новчану помоћ предузећима и домаћинствима, требало би да буде довољно да економија преброди најновије поремећаје изазване ковидом-19, оцењује "Блумберг".
 
Након смањења трошкова задуживања и повећања државне потрошње, Србија је, додаје се, забележила пошле године један од најмањих економских падова у Европи.
 
Упркос прогнозираном привредном расту од 6,0 посто у 2021. години, аналитичари оцењују да ће инфлација остати испод 2,0 процента и не предвиђају никаква поскупљења до следеће године. Тиме се ова балканска земља придружује већини у источној Европи с одржањем стабилне каматне стопе у догледној будућности, констатује се у тексту.
 
"Нови пакет олакшица који се очекује ускоро требало би да омогући српској економској активности да се врати на ниво пре пандемије већ у другом кварталу", додаје њујоршка агенција позивајући се на саопштење НБС.
 
Осврћући се на стабилност динара, који централна банка, како се напомиње, годинама држи у уском распону у односу на евро, "Блумберг" оцењује да би, иако је динар ове године једва бележио кретање према евру, апрецијацијски притисци могли да се повећају како економска експанзија буде јачала.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести