Боцан-Харченко: Ценимо што Србија не подлеже притисцима

БЕОГРАД: Високо ценимо што руководство Србије не подлеже дрским провокацијама, чврсто и храбро се одупире најјачим спољним притисцима, пажљиво води рачуна о очекивањима српског народа и не одриче се стратешшких националних интереса, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.
bocan harcenko
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Он је навео да су именовање нове владе, као и расправа у Народној скупштини, потврдили континуитет ове политике.

Боцан-Харченко је у интервјуу за Политику рекао да Запад директно поручује да ће Србија наводно скупо платити ако не буде следила агресивни русофобни курс Вашингтона и Брисела и да ће у том случају, тобоже, бити повучене инвестиције и скресана издвајања из фондова ЕУ.

"Сматрамо да су претње и уцене контрапродуктивне, а у односу на Србију бесперспективне. Штавише, у нашем виђењу етике и морала, понижавајуће су за страну која прибегава таквим методама. Она, очигледно, не може да понуди ништа интелектуалније", рекао је руски амбасадор.

Сматра да Запад никада није разумео Србију, нити карактер српског народа а да Русија види смисао у сарадњи, заједничком тражењу тачака раста и развоја.

Када је реч о новој Влади Србије, рекао је да нова влада увек значи нову динамику и да руска страна очекује наставак рада руско-српског Међувладиног комитета за трговину, економску и научнотехничку сарадњу, именовање копредседника са српске стране, јер је то важан механизам који одређује ритам економске сарадње.

На питање зашто се Русија стално позива на преседан Косова када правда инвазију на територију Украјине и тако отежава позицију наше земље, Боцан-Харченко је одговорио да се не правдају већ објашњавају специјалну војну операцију са становишта међународног права.

" Суштинске разлике између ситуације у Донбасу и ''случаја Косова'' су очигледне. Када је Приштина 2008. једнострано прогласила тзв. независност, безбедност косовских Албанаца није била угрожена. Становништво Донбаса је осам година било подвргнуто геноциду од стране кијевског режима", рекао је Боцан-Харченко.

Упитан да ли се може десити да ће Москва, како тврде западни аналитичари, трговати Косовом у замену за Донбас и друге територије, рекао је да ове изјаве немају никакве везе са стварношћу и да не може бити говора ни о каквој трговини.

"Став Русије по питању Косова је принципијелан и доследан, независан од конјунктуре. Залажемо се за постизање одрживог, узајамно прихватљивог решења од стране Београда и Приштине, у међународноправним координатама, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН", нагласио је он.

Говорећи о томе да се често у јавности указује да наша земља има неупоредиво веће економске интересе са Европом, него са Русијом, Бочан-Харченко је рекао билатерални економски односи у бројкама изгледају тако што је Русија на четвром месту међу спољнотрговинским партнерима Србије и да руска улагања у српску привреду износе око пет милијарди долара.

"Али није толико најважнија аритметика колико садржај наших трговинских и инвестиционих веза. Руско-српска сарадња у сектору нафте и гаса је чврста гаранција енергетске безбедности Србије и њене инвестиционе привлачности, стабилног функционисања српске индустрије, као и један од одлучујућих фактора за премештање овде напредне производње из других земаља света", рекао је руски амбасадор.

Када је реч о ставовима који се могу чути а према којима Русија не би требало да се љути ако јој Београд уведе санкције, јер је и она нама уводила деведесетих година, када је њој то било у интересу, Боцан-Харченко је рекао да Русија тада и Русија данас нису упоредиве ни политички ни економски.

Навео је да се и у Контакт групи и у другим форматима Русија прва заложила за безусловно укидање рестрикција, да никада није одустајала од сарадње са Југославијом и да је користила сваку прилику да је снабдева енергентима и прехрамбеним производима и многом другом робом.

"Захвални смо Београду на принципијелном ставу о дистанцирању од нелегитимних антируских ограничења које је по диктату Вашингтона увео колективни Запад. Наравно, било би непоштено, а и погрешно, с обзиром на то да са Србијом имамо пријатељске односе засноване на поверењу - не рећи да би нас ревизија ове линије разочарала", истакао је амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести