Богосављевић: На изборе ће изаћи најмање половина гласача

БЕОГРАД: Датум избора није пресудан, а према истраживању које је спровео "Ипсос стратеџик маркетинг" на гласање ће изаћи најмање пола од 4,8 милиона бирача за које се процењује да живе у Србији, изјавио је директор агенције Срђан Богосављевић.
Јутјуб/Богосављевић Срђан
Фото: Јутјуб/Богосављевић Срђан

Богосављевић је гостујући на ТВ Прва рекао да ће то бити тест легитимитета, али и да тешко да ће неко моћи да не призна изборе.

Каже и да ће прави тест бити признавање избора од стране других држава, с обзиром на то да не постоји уставна препрека о проценту изашлих на изборе.

Он је рекао да резултати анкета показују да Српска напредна странка (СНС) може да добије више од 50 одсто гласова од изашлих бирача, као и да Социјалистичка партија Србије (СПС) сигурно прелази цензус уз девет до 11 одсто процента гласова, а да у том проценту подршку бирача има и Савез за Србију, који се определио за бојкот.

"У варијанти која је реалнија, а то је бојкот Савеза за Србију, цензус од три одсто могу да пређу радикали, (Александар) Шапић, а приближава се преласку цензуса и Покрет Доста је било", казао је Богосављевић.

Говорећи о цензусу, Богосављевић је рекао да није уобичајено да се мења у изборној години, да велики број земаља има и цензус од 3 и од 5 одсто, и да је то ствар политичке воље, као и да ће нижи цензус свакако дати бољи увид у вољу грађана, бојкотовали они изборе или не.

Према његовим речима, значајније би било да се дигне цензус за коалиције.

"Стално вртимо преко 40 странака у парламенту, често имамо преко 20 а никад мање од 14 страна у влади, а половина од тога никад није ни била самостално на изборима".

Са мањим цензусом, СНС највише мандата може да изгуби на локалу, где ће групе грађана сада лакше моћи да прођу, оцењује Богосављевић.

Према његовим речима, постоје и најаве да један део странака које су најавиле бојкот не могу да дисциплинују своје функционере који ће изаћи као група грађана.

Он је рекао да је проблем Србије "депопулација становништва", односно то што годишње из земље одлази око 30.000 људи, док је у исто време за око 35.000 мањи број рођених.

Он је рекао и да се од укупног броја од 6,8 милиона уписаних бирача у Србији, процењује да између 20 и 25 одсто њих живи у иностранству, што је случај и у другим земљама Западног Балкана.

"Лети бољестојећи гласачи нису ту, за Божићне празнике више гастарбајтера је ту, ако буде пуно слободних дана око Ускрса један број гласача неће бити ту, али не може то ништа круцијално да промени", рекао је он додајући да имамо проблем огромног броја људи који су на бирачком списку, а нису у земљи, и да треба омогућити што већем броју људи да гласа како жели.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести