Брнабић: Три пројекта уз помоћ Владе да Прокупље "стане на ноге" 

ПРОКУПЉЕ: У наредном периоду за Прокупље су планирана три пројекта која ће Влада Србије подржати како би тај град "стао на ноге", изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић. 
Brnabić u Prokuplju foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Брнабић је након обиласка дома здравља у Прокупљу рекла ј да је најзначајнији пројекат изградња ауто-пута Ниш-Приштина, затим изградња нове индустријске зоне у том граду, а трећи је пројекат премештање Опште болнице у зграду Дома здравља. 

"Ауто-пут Ниш-Приштина ће променити перспективу овог краја и биће важан за целу Топлицу. Што се тиче премештања Опште болнице у Дом здравља, то ћемо учинити у објекат од 300.000 метара квадратних, а финансираћемо из буџета Србије у зиносу од 2,5 милијарди динара", казала је Брнабић. 

Додала је да се паралелно са овим пројектима ради и на енергетској ефикасности, као и на стварању бољих услова у Дому здравља и Општој болници због чега је у претходне две године уложено 95 милиона динара. "Наставићемо овако. Видим здраву перспективу за Прокупље и надам се да ћемо за пар година сви заједно видети да ово све води до тога да Прокупље стаје на ноге", истакла је Брнабић. 

Премијерка је честитала свим грађанима Прокупља добијање статуса Града, што се десило у јуну ове године, и казала да је сигурна да ће у наредних неколико година овај град бити један од водећих у Србији. Навела је да је Прокупље, у време претходне власти, у потпуности била девастирана локална самоуправа и додала да је то, пре свега, због непрофесионализма и лошег управљања претходне власти. 

Брнабић је рекла да је садашња власт наследила општину са три проблема, од којих је први задужење од преко 2,5 милијарди динара, други, највећа прекомерна запосленост у локалној самоуправи, и трећи, то што је 52 одсто буџета локалне самоуправе ишло на плате запослених. Према њеним речима, данас је ситуација у Прокупљу много другачија, буџет је ликвидан и много је мање запослених у Градској управи.

"То је важно зато што онда у том буџету од новца грађана, локална самоуправа коначно може да издваја средства за Општу болницу, Дом здравља, комуналу инфраструктуру, за све оно што није могло када је више од пола буџета ишло на плате запослених", рекла је Брнабић. 

Премијерка је истакла да је Влада Србије ту да подржи Прокупље и казала да је већ за санирање неких дугова локалне самоуправе издвојено из текуће буџетске резерве 140 милиона динара. 

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић, који је заједно са премијерком Аном Брнабић, обишао Дом здравља у Прокупљу, рекао је да ће у ту здравствену установу бити уложен велики новац како би напокон, након три деценије, могао да служи својој сврси.''Оваквих костура има у Србији на небројено локација. Клинички центар Србије је пример управо оваквих започетих, а никада завршених пројеката, и то је оно чему се у највећој мери посвећујемо. Овде треба да буде уложен велики новац, али сам сигуран да ниједан динар неће бити потрошен јер ће бити уложен'', рекао је Благојевић.

Према његовим речима, тај пројекат ће се радити у две фазе где ће се у првој фази радити спољни омотач, а у другој унутрашње сређивање.

Додао је да је незахвално прецизирати рокове за почетак радова, али да очекује да ће они почети следеће године.

Државни секретар Министарства здравља Берислав Векић, говорећи о кадровским решењима за медицинске установе у Прокупљу, рекао је да је при крају израда кадросвког плана за 2018.годину.

Навео је да је у претходне две године за Дом здравља и Општу болницу у Прокупљу Влада Србије дала сагласниост да се запосли 22 медицинских радника како би се подмладио кадар.

Како је рекао, према последњој одлуци Владе Србије за Дом здравља одобрена су нова радна места за медицинске сестре и једног правника, док су за Општу болницу одобрена два места за лекаре, три за медицинске сестре и једног немедицинског радника.

Председник општине Прокупље Александар Симоновић навео је да је са премијерком разговарао како да се реше кључни проблеми у тој општини и омогући се да Прокупље постане боље место за живот.

Говорећи о плановима за изградњу нове индустријске зоне казао је да је предвиђено да се она гради код фабрике ''Хисар'' на 16 хектара, а да ће за радове бити потребно нешто више од четири милиона евра, што ће финансирати Министарство привреде.

Симоновић је истакао да ће нова индустријска зона служити за привлачење нових инвеститора и отварање нових радних места у Прокупљу што је данас немогуће јер је, каже, постојећа зона пребукирана.

Када је реч о запосленима у градској управи Симоновић је казао да је за време претходне власти био запослено хиљаду људи, а да их је данас 735, те да за разлику од ранијег времена када је на плате из буџета одлазило 52 одсто, а да сада одлази око 40 одсто.

Брнабић: Ако мислите да је Пореска погрешила,ожете се жалити

Пореска управа мора да поступи у складфу са законом уколико је утврдила неку неправилност у пословању Јужних вести, рекла је данас премијерка Ана Брнабић, одговарајући на питање дописника Јужних вести у Прокупљу који је тврдио да је Пореска управа одлучила да блокира рачун тог медија иако, како каже, инспекција није нашла ништа осим ''рупе у закону''.

''Ако је утврђена одређена неправилност, Пореска управа мора да поступа у складу са законом. Ако ви мислите да неправилност коју су нашли заправо није неправилност, онда се можете жалити и искористити све правне и институционалне механизме да се борите против те одлуке'', казала је Брнабић. 

Премијерка је додала да има апсолутно поверење у Пореску управу, те да сматра да се они баве јако значајним и тешким послом.Каже и да у Србији не постоји навика да се поштују закони и плаћају порези, те напомиње да земља на тај начин не може да иде напред.''Радници морају да се пријављују, порези морају да се плаћају, а онај ко то не ради мора да буде кажњен'', нагласила је Брнабић.

Упитана да ли је уобичајена пракса да контрола Пореске управе траје неколико месеци, премијерка је навела да не зна колико траје уобичајена контрола и да је то питање за Пореску управу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести