Чомић: Од короне више умиру мушкарци, а терет пандемије пао на жене

Министарка за људска и мањинска права Гордана Чомић каже да је пандемија више "пала" на жене, јер су оне већина свуда тамо где је нега и брига о другима, у здравству, школству, социјалном старању, бризи о старијима, у радњама, на пијацама...
Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić  Foto: Tanjug/video
Фото: Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић, рекла је данас на конференцији за новинаре о стању родне равноправности да од вируса корона више умиру мушкраци, а да је пандемија више оптеретила жене.

"Неке последице су већ јасно мерљиве и лако доказиве. Вирус није ни родно слеп, ни родно неутралан, више и чешће су заражени и умиру мушкарци него жене, у грубом односу две трећине према једној трећини на штету мушког пола", рекла је Чомић у Скупштини Србије.

Чомић каже да је пандемија више "пала" на жене, јер су оне већина свуда тамо где је нега и брига о другима, у здравству, школству, социјалном старању, бризи о старијима, у радњама, на пијацама...

"Свуда је жена око 65 одсто најмање", рекла је Чомић.

Према њеним речима, у просеку, скоро две трећине жена добило је још једну породицу за старање, још једну обавезу за школску децу која наставу имају од куће, још једну додатну бригу о некоме о коме нема ко други да брине.

"Пандемија је избрисала право жене да ради осам сати, спава осам сати и да осам сати ради шта год јој воља, били то кућни послови, култура, опуштање, време разоноде или одмора", рекла је Чомић.

Додаје да у просеку жена током пандемије спава шест сати и ради 18 сати и такво стање, како каже, мора оставити средњороцне и дугороцне последице по женско ментално и физичко здравље.

Министарка је поручила да су друштво, државе, институције дужне да организују дијалог о томе какве мере су могуће убудуће да се на сву економију бриге коју жене носе током пандемије одговори како треба.

"Да кажемо женама да их видимо и да ћемо учинити бар нешто да им надокнадимо сав неплаћени рад који улажу да би планета уопште функционисала током пандемије", рекла је Чомић.

Она је указала да су пандемије по свему врло сличне у својим цикличним понављањима уништања људи.

"Мени је драго што Србија има вакцине и што ће људи у нашем друштву бити заштићени, али ми није драго да отћутим на неједнакост која се ствара прерасподелом вакцине према којој би сви требало да имају једнак приступ", рекла је Чомић.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести