Ћулибрк тврди да је фотографија Танјугова, Танјуг негира

БЕОГРАД:  Након што је јавност шокирала фотографија на насловници сутрашњег НИН-а, на којој је цев уперена у председника Александра Вучића, уредник тог недељника Милан Ћулибрк правда се тврдњом да је реч о фотографији Тањуга, што, међутим, није истина, саопштило је уредништво Танјуга.
1

То што је НИН објавио на насловној страни није фотографија Тањуга и таква никада није објављена ни у Тањуговом севису, нити у било којем другом медију.

Оно што је НИН објавио је један кадар са оригиналне, Тањугове фотографије, коју је НИН исекао, фокусирајући се на део кадра у којем је пушка "уперена" у председника Вучића.

Са фотографије коју је снимио Танјуг, приликом посете председника Вучића, у друштву Милорада Додика и њихових домаћина, 8. Међународном сајму наоружања и војне опреме у Београду, 27. јуна 2017. године, НИН је исекао две трећине садржаја који илуструју амбијент у којем је снимљена, као и остале људе и друго оружје.

Реч је, дакле, о уклњању две трећине садржаја, односно фалсификату оригиналне Тањугове фотографије, којим је, нема сумње, промењен садржај фотографије, а тиме и њена порука.

Уредништво НИН-а зна да је то поступак, који је недозвољен у било којем професионалном медију на свету.

Неовлашћена и непрофесионална измена и прерада фотографије, и одстрањивање неких њених делова, зове се "кроповање", што није дозвољено и сматра се повредом оригинала и ауторских права.

Дакле, то што Ћулибрк каже да је слика са насловнице већ објављивана, поред осталог, иначе, и на сајту Б92 - није тачно.

Објављена је Танјугова оригинална фотографија, која илуструје искључиво вест о посети председника сајму наоружања.

Ћулибрк: Раније никоме није сметала слика

Главни и одговорни уредник "НИН-а" Милан Ћулибрк је нагласио да "нико никада раније није одреаговао због те фотографије".

"Невероватно је да никоме није сметала та слика, први пут објављена у другим медијима 27. јуна 2017. године. При томе, то је Тањугова слика, а сада то свима смета и сада нас оптужују да смо ми ставили председника 'на нишан'. Нити нам је то била намера, нити нам је то био циљ и сви који знају како радимо знају да то није тачно. То што је отишло на 'другу страну' само више говори о онима који нас оптужују за тако нешто него о нама", истакао је Ћулибрк за наш портал.

На питање како коментарише реакције које је фотографија са насловне стране овог броја НИН-а изазвала на друштвеним мрежама, пре свега на Твитеру, Ћулибрк је истакао да су "коментари дошли до њега" и да се "од неких колега то није могло очекивати".

"Невероватно је да нас оптужују неке друге колеге од којих се то најмање могло очекивати, али нема везе, то више говори о њима него о нама", истакао је Ћулибрк за Б92.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести