Дачић: Без провокација, иначе – реаговаћемо

БЕОГРАД: Свим међународним факторима јасно је речено да ће свака војна интервенција, која нарушва договор у Бриселу, са НАТО-ом и са КФОР-ом изазвати реакцију Србије, поручио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
daccich_pit_11
Фото: Танјуг (Видео)

"Сви добро знају да нико не сме да се игра ватром и да очекује да Србија неће реаговати. Србија ће реаговати", рекао је Дачић новинарима упитан да коментарише наводе да косовске власти планирају упад у постројење Трепче на северу КиМ.

Дачић је позвао све да воде рачуна да не провоцирају Србију.

Такође, истакао да Србија неће дозволити да буде део проблема, и да се не придружује начину на који приштинске власти функционишу у последњем периоду - доношење разних једностраних одлука, од формирања војске, увођења такси, усвајања платформе.

Дачић је нагласио да платфрома није за, него је против дијалога, да је то ултиматум Србији и Београд нема намеру да разматра тако нешто.

"Кажу да ће они на крају нас да признају. Када чујете тако нешто, запитате се да ли су ти људи свесни позиције у којој се налазе. Да ли су свесни да, када ја седим у Савету безбедности испред мене стоји - Србија, а кад они седе, стоји њихово име и презиме? Да ли је то правнично или није - такво је реално стање", рекао је Дачић.

Он је поручио Приштини да ће имати споразум, ако га жели договором и компромисом, али, уколико не желе на тај начин, да не мисле да су јачи од Србије, која неће урадити ништа да би провоцирала сукобе.

На констатацију да све већи број дипломата долази у Приштину и упитан да ли има конкретнијих помака када је реч о платформи и таксама, Дачић је рекао да Србију радује толики број представника који долазе, али и приметио да је реч о "двострукој игра", јер не реагују сви на исти начин.

"Неки потајно подстичу Харадинаја и разне друге да буду што екстремнији, како би се опструирао дијалог и Србија навела да мора да призна Косово. То се неће десити. Хоћете споразум? Имаћемо договор на бази компромиса. Нећете? Нећемо имати било какав споразум. То је лошија ватијанта, али и у тој варијанти ми свакако нећемо одустати она наших националних и државних интереса", закључио је Дачић.

Фото: Танјуг (Видео)

Шпанија снажно подржава интегритет Србије

Ивица Дачић захвалио је данас Шпанији на снажној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као питању од највећег националног интереса Србије и истакао да наша земља пружа чврсту подршку територијалном интегритету Шпаније.

Србија се, казао је министар, противи покушајима интернационализације каталонског питања.

"Подршка територијалном интегритету је питање од највећег националног интереса за Србију и веома је важно да Шпанија као велика земља чланица ЕУ није признала једнострани акт Приштине", рекао је Дачић после састанка са министром за спољне послове, ЕУ и сарадњу Краљевине Шпаније Јосепом Борелом, на заједничкој прес конференцији.

Шеф српске дипломатије је истакао да Србија пружа чврсту подршку територијалном интегритету и суверенитету Шпаније, да се противи покушајима интернационализације каталонског питања и да нема контакте са сепаратистима из Каталоније.


Очекујемо да шпански краљ посети Србију

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да се очекује да шпански краљ Фелипе ВИ посети Србију на позив председника Александра Вучића.

"То би било добро имајући у виду наше пријатељске односе", рекао је Дачић на заједничкој прес конференцији са министром за спољне послове, ЕУ и сарадњу Краљевине Шпаније Јосепом Борелом.

Дачић је подсетио да је претходно у Србији, односно Југославији, био шпански краљ Хуан Карлос 1985. године, док је садашњи краљ, као принц, долазио у Србију пре 10-15 година, када је отворен Институт Сервантес.

"Имајући у виду пријатељске односе, то би био велики корак напред", рекао је Дачић.


Дачић је додао да Србија није дозволила отварање представништва Каталоније, које би имало било какав призвук државности, а који је отворен у Загребу.

Он је истакао да су Србија и Шпанија традиционално пријатељске земље, имају добре односе, сарадњу на свим нивоима, уз тренд унапређења редовних односа.

Дачић је подсетио да је Југославија била једна од ретких земаља која никада није признала Франкову владу и да су, у том смислу, пријатељски односи у последњим деценијама још више учврчени.

"Пошто сваки дан имамо посете из међународне заједнице, посета из Шпаније представља прави мелем у односу на неке друге личности и теме", приметио је Дачић.

Министар је указао да би било важно да добре политичке односе прати и унапређење еконосмких односа, где су забележни помаци у протеклом периоду.

Дачић је рекао да је спољнотрговинска размена око пола милијарде евра, односно између 450 и 500 милиона евра.

"Већа је него што је била, алли је релативно мала у односу на могућности које се пружају", рекао је Дачић.

Зато, подвукао је, Србија са нестрпљењем очекује привредни форум у Мадриду који је планиран за другу половину ове године, који би требало искористити за даље унапређење економских односа.

Такође, Дачић је поздравио и одлуку да се уведу редовне авиолиније Београд - Мадрид и Београд - Барселова.

Такође, додао је да су Србија и Шпанија заједно присутне у мултилатералним операцијама, попут оне у Либану, где је 117 припадника Војске Србије у саставу шпанског батаљона, као и да је добра сарадња министарстава одбране и унутрашњих послова две земље.

"Земље смо које имају традиционално добре односе са Шпанијом и наставићемо сарадњу", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести