Дачић: Разговори са Вучићем јер председник и Србије и СНС

БЕОГРАД: Председник Народне скупштине и СПС Ивица Дачић рекао је да ће данас, у вези са међустраначким дијалогом, разговарати са Александром Вучићем јер је он и председник државе и лидер највеће странке у Србији.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Гостујући у Уранку ТВ К1, Дачић је истакао да су на првом колосеку дијалога о изборним условима, који је без присуства странаца, направљени одређени искораци.

Каже да европски посредници диктирају динамику другог колосека, а да је важно да закључци одатле стигну до наставка пленарног заседања 17. односно 18. септембра.

"Опозиција је тражила да се заврши дијалог најмање пола године избора. Како су избори почетком априла, до почетка октобра би требало да имамо закључке", рекао је он.

Дачић је рекао да су у дијалогу на првом колосеку све теме пређене по више пута и да предстоји договор када је наставак седнице радне групе.

"Тема је договор шта власт може да прихвати а шта не. Шта је предлог и да ли је то прихватљиво за опозицију", рекао је он.

Додао је да је не може да се прича о системским питањима, као што су изборни систем, подела власти, гласање дијаспоре, јер то нису теме за три дана и да ће о њима причати када се одрже избори у припреми неких следећих.

Говорећи о другом колосеку дијалога, истакао је да нису теме додела националне тв фрекфенције, промена уређивачких тимова на РТВ и РТС и министарство за изборе, као што су неке опозиционе странке предлагале.

"На плененарној седници, рекао сам да смо сви били на власти, па што онда тада нису Александру Вучићу као опозиционару дали националну фрекфенцију", рекао је он.

Дачић је оценио да ће опозиционе странке прихватити изборни цензус од три посто, могућност да потписе за листе оверавају не само код нотара, те већу заступљеност у медијима и то адекватно снази тих странака.

Подвукао је да се разговара и о рекламном простору у јавним сервисима, као и могућој препоруци медијима у другим облицима власништва да се обезбеди заступљеност странака.

Навео је да се договора и спречавање утицаја на дан гласања, као и објављивање записника са бирачких места на интернету да не би било сумњи у лажирање.

Како је навео, разговара се и око захтева опозиције да се промени начин финансирања странака у време избора, те да то не буде више 20 посто новца унапред, а 80 посто по успеху странке на изборима.

Дачић је рекао да ће данас расписати општинске изборе за Неготин и Мионицу, и оценио да се ни на једном од дијалога није разговарало о ванредним локалним изборима у 2022. години, нити о изборима у Војводини.

Оценио је да су странке потпуно изгубиле заинтересованост за деловање на локалу, осим СНС и СПС, те да многе из опозиције и не учествују на локалним изборима, па ту више успеха имају групе грађана.

"Локални избори су корисна ствар, да се странке опробају пред парламентарне", рекао је он.

Најавио је да данас креће у посету Чешкој где ће се састати са председником Земаном, премијером и шефом дипломатије.

"Имамо агенду да ће парламент радити дуго, а у суштини спремамо се за изборе", рекао је он.

Дачић је истакао да ако буде следеће године ванредних парламентарних избора логично је да буду у исто време када и избори за Београд и председнички.

Подсетио је да ће пре избора бити референдум о уставним променама.

"То зависи од договора са Венецијанском комисијом, а они долазе 28. или 29. септрембра, да би нас позвали нашу делегацију на састанак средином октобра", рекао је он.

Након тога он очекује и званично мишљење те комисије о променама устава.

"Добили смо пре неку годину једно мишљење, али смо желели још једном да проверимо, да не би смо што неки кажу "џаба кречили", рекао је он.

Како је навео текст амандмана на устав се већ пише а да би био на референдуму скупштина мора да га усвоји.

Уставне промене он је најавио за децембар, односно јануар или фебруар, јер морају бити пре него што председник републике распусти скупштину и распише изборе.

Он је најавио прву седницу после летње паузе Народне скупштине највероватније за 7. септембар.

Говорећи о сарадњи СПС и СНС на предстојећим изборима, Дачић који је председник СПС истакао је да је предлог да Вучић буде заједнички кандидат за председника Србије а да и листа за посланике буде заједничка.

Као смешне оценио је податке да је популарност СПС на пет посто, и истакао да се то утврђује на изборима те да је та странка прошле године имала 10,5 посто гласова.

Истакао да заједничким наступом са СНС не би СПС изгубио свој идентитет и навео да ће и опозиција вероватно имати заједничког кандидата на председничким изборима.

"Опоција се гура на уједињење, да буде што већи притисак Вучићу, неозбиљно је у том смислу да будем њему противкандидат", рекао је Дачић.

Он је оценио да јединствени кандидат опозиције свакако неће бити Ђилас.

Одговарајући на новинске написе да је социјалистима поручио да спремају паре ако ће самостално на изборе, истакао је да су то глупости и да никакав састанак није имао.

" Такве објаве у новинама говоре да није у интересу опозцији да имамо заједничку листу СПС и СНС", рекао је он.

Дачић је оценио да предлози да се уведе регионално изјашњавање као Војвођанин у ствари најава сепаратизма и у томе види старо залагање за Војводину републику.

"Лично је и свако може да изјасни како хоће, неки као Еским. Стара је концепција да се расцепка народ, и да територијалне одреднице постану националне. И Црна гора је била географска одредница, и на крају шта смо добили", рекао је он.

Коментаришући ситуацију око устоличења митрополита на Цетињу и најаву председника Црне Горе да ће доћи да на протест, он је рекао да Мила Ђукановић не интересују ниједна цкрва.

"Он је комуниста, интересује га како да то искористи за останак на власти. Љубио је руку и митрополиту Амфилохију", рекао је он.

Ако је вековима устоличење било на Цетињу не знам зашто би то сада била великосрпска агресијај, рекао је он.

Ђукановићу је поручио да би требало да дође и присуствује том чину као председник Црне Горе, те да му то не би било први пут.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести