Дачић: Углавном сви задовољни документом, остварен напредак

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је јутрос да су углавном сви задовољни документом који је договорен на првом колосеку дијалога власти и опозиције.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Две опозиционе странке до сада су послале предлоге цланова надзорног тела за праћење медија, а рок за предлагање продужен је за још два-три дана, рекао је Дачић за РТС.

Чланови Радне групе за међустраначки дијалог без странаца завршили су расправу о побољшању изборних услова, а потписивање документа очекује се следеће седмице.

Начелни договор се тице изборног законодавства, изборног процеса када је реч о подношењу листа, прикупљања потписа, контроле бирачког списка и самог дана гласања, резултата избора и њиховог саопштавања, као и заступљености у медијима и финансирања кампање.

Дачић је рекао да је завршен највећи део посла и да остаје још онај формални део.

Пошто је то био предлог странака, оне желе да сви то потпишемо, пре свега у интересу стварања једне слике у јавности која је реална. Остварили смо напредак у овим месецима, много пута смо разговарали, на тим седницама радне групе били смо веома конкретни, разговарали о свакој замерци, власт је изразила велику флексибилнот. И председник Вучић је више пута уцествовао и на крају смо дошли до документа који це бити представљен следеће недеље, тако да не бих говорио о појединостима, али је то документ са којим су углавном сви задовољни, рекао је Дачић.

Према његовим речима, у том дијалогу учествује седам највећих странака и коалиција које су учествовале или нису на прошлим изборима, а по неким истраживањима јавног мњења спадају у веће опозиционе странке.

Осим Бошка Обрадовића и Двери које нису учествовале на изборима, ту су представници ПОКС-а, Жика Гојковић, Саша Радуловић - Доста је било, ДСС - Милош Јовановић, СРС - Александар Шешељ, Ту су Заветници - Милица Ђурђевић и Здрава Србија - Милан Стаматовић. Они су рекли, сходно уношењу још одредених измена, да су спремни да заједно са нама, са мном као председником Скупштине, потпишу тај документ који би био послат и осталим странкама на изјашњавање, напоменуо је Дачић.

Он је додао да у овој врсти дијалога нису учестовале странке Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и Бориса Тадића.

Остали су учествовали у разним фазама дијалога. Оно што је јасно је да се очекује да сви изађу на изборе, нисмо разговарали о неким новим датумама. Без обзира што је осванула вест да смо договорили 3. април, та ствар је стајала у тим папирима од самог почетка, јуче је само поновљено то и поновљени рокови, то су уставни рокови, 45 дана пре одржавања се расписују парламентарни и локални, прецизирао је председник Скупштине.

Говорећи о надзорном телу за медије за праћење избора, Дачић је рекао да је то био један од веома значајних предлога који је усвојен током дијалога са европарламентарцима.

Имаће 16 чланова, шест прелаже РЕМ, шест опозиција, то би требало да мени предложе и да ја са цетири европарламентарца предложим шест представника опозиције Министарству културе које це само формално да обави избор. Из жеље да што пре то тело формирамо, позвао сам странке да што пре доставе предлоге, још прошлог понедељка. Синоћ сам обавештен да је стигао само предлог од Тадића и ДСС-ПОКС. Продужили смо рок још два-три дана, истакао је Дачић.

Поновио је да је све дефинисано и прихваћено шта је предложено од стране опозиције.

Установили смо праксу да редовно заказујем састанке са председником Републике где их он информише о дугим питањима која су важна а нису везана за изборни процес, Косово и Метохија, Република Српска, рекао је Дачић.

Каже да не броји изборе на којима је учествовао додајуци да за праву партију кампања никад не престаје.

Од '90. године до данас учествовао сам на свим изборима, не знам који је број, нисам никад бројао. Надам се да нисам на крају каријере да морам да бројим, закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести