Дачић за Танјуг: Не постоји списак странака за дијалог

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да не постоји списак политичких странака које ће учествовати у међустраначком дијалогу, нити га је, каже, неко правио, али наводи да ће формат сада бити другачији у односу на претходно вођене разговоре.
dacic
Фото: TANJUG / RADE PRELIC / nr

"Сада списак мора бити знатно другачији, односно формат би морао да обухвати и оне странке које нису ушле у парламент и оне које су бојкотовале изборе", рекао је Дачић за Танјуг.

Он је навео да ће, после видео састанка са председником Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером, који је планиран за 1. март, позвати политичке странке да пошаљу имена својих представника и да се изјасне на који начин желе да учествују у дијалогу - да ли са представницима ЕП или само са представницима власти у Србији.

"Реално је очекивати да ће активности са странкама почети у другој половини марта", истакао је Дачић.

На питање да ли ће се са странкама које не желе учешће ЕП разговарати паралелно, Дачић каже да хоће, односно истиче да ће и са њима морати да се разговара.

"Ми сада не знамо ко жели да учествује, можда неко не жели нигде да учествује, али ја морам да кажем да се Народна скупштина придржава онога са чим се Србија сложила у размени писама Маје Гојковић са Мекалистером, да се организује међустраначки дијалог под покровитељством Народне скупштине, односно председника скупштине, а који би био потпомогнут од стране ЕП", навео је Дачић.

Он је прецизирао да дијалог не води Европски парламент, већ Скупштина Србије уз помоћ Европског парламента.

"Овде се мора разговарати веома конкретно јер са тим дијалогом ће проблем имати они који имају очекивања да ће он да замени изборе, односно који схватају тај дијалог као неку врсту фонтане жеља у смислу да предлажу што нереалније захтеве мислећи да ће сада ЕП натерати Србију да мора те захтеве да прихвати", поручио је Дачић.

Како је рекао, то је сасвим погрешно очекивање.

Упитан да ли је реално да скупштина усваја у овој години лекс специјалис као што предлаже део опозиције окупљен око Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, Дачић каже да је то у домену политичке фантастике и да је проблем у нереалним очекивањима.

"Ја сам учествовао у првом дијалогу 1992. године. У време када је Милошевић био председник и СПС владајућа странка, расправљало се веома конкретно шта опозиција тражи, а тад је опозиција и имала неке гласове. Не постоји чаробни штапић да већинска странка у Србији постане неко ко нема довољно гласова и подршку народа”, рекао је Дачић.

Дачић каже да није “превише заљубљен” у то да неко Србији дели лекције из иностранства, али да ће власт показати добру вољу и да жели дијалог и договоре, те да се питање власти решава на изборима.

Дачић са Фабрицијем о наставку међустраначког дијалога

Председник Народне скупштине Ивица Дачић данас је са шефом Делегације Европске уније у Србији, амбасадором Семом Фабрицијем, разговарао о другој фази међустраначког дијалога која ће започети видео састанком у понедељак, 1. марта.

У саопштењу Скупштине Србије наводи се да ће, осим Дачића и председавајућег Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвида Мекалистера, на том састанку учествовати и Владимир Билчик, Тања Фајон, Кнут Флекенштајн и Едвард Кукан.

Фабрици је истакао важност коју ЕУ придаје наставку међустраначког дијалога и поздравио његов почетак.

На интересовање Фабриција у вези са предлогом који је Влада упутила Народној скупштини, а који се односи на измену Устава у делу који се тиче правосуђа и избора судија, Дачић је упознао амбадасадора са процедуром промена Устава, објаснивши да се ради о комплексном процесу који подразумева одржавање референдума.

Дачић је информисао Фабриција да је на дневном реду скупштинског заседања Закон о потврђивању Споразума о статусу између Србије и ЕУ о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу у Србији (Фронтекс) и да ће се Скупштина данас изјаснити о том акту.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести