Џаферовић оптужује Београд што га доводи у везу са Сулејманијем

САРАЈЕВО: Бошњачки члан Председиштва БиХ, Шафик Џаферовић, оценио је данас наводе Вечерњих новости, да је ирански генерал Касим Сулејмани учествовао у рату у БиХ 1993. и 1994. и да се том прииком састајао са њим, као "небулозни покушај" српских обавештајних служби и режимских медија у Србији да га доведу у везу са убијеним генералом.
1
Фото: Tanjug

Џаферовић је у саопштењу, објављеном на сајту Председништва БиХ, навео да је разлог напада на њега то што он, како каже, представља брану "још живој великосрпској идеологији, јер стално говори истину о агресији, злочинима и геноциду, која се званичном Београду не допада и коју својом пропагандом настоји да измени".

Новости се у данашњем тексту, чије је делове Тањуг пренео, позивају на дипломатске изворе у Сарајеву и пишу да је недавно убијени ирански генерал Касим Сулејмани учествовао у рату у БиХ 1993. и 1994. године, када се сусрео и са Шефиком Џаферовићем, као и да је Сулејмани већ у мају 1992. године у Армији БиХ имао 20 специјалаца иранске војске, који су нападали српске положаје.

Џаферовић тврди да се тим текстом рециклира стара, "давно раскринкана, лаж великосрпских пропагандиста о наводно почињеним ратним злочинима", али се не осврће на конкретне тврдње изнете у тексту.

Не би се, каже Џаферовић у саопштењу, осврнуо "ни једним словом" на објављени текст да, како каже, није реч о поруци која му се "путем режимских српских медија шаље као члану Председништва БиХ".

"Очигледно је да представљам брану још живој великосрпској идеологији, јер стално говорим истину о агресији, злочинима и геноциду, која им се не допада и коју својом пропагандом настоје да измене", навео је Џаферовић.

Та идеологија, како тврди, није дигла руке од Босне и Херцеговине и оваквим "ударима покушава да ућутка бошњачке политичаре и ослаби позиције државе БиХ и посебно бошњачког народа".

Али, додао је Џаферовић, "нови пропагандни удар из Србије" неће га, наводи, "спречити да настави да износи истину и доследно се бори за интересе Босне и Херцеговине".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести