Дневник у Темерину: Градиће се обилазница, реконструише се пет школа

НОВИ САД: Председник општине Темерин Ђуро Жига истиче да се у њихову општину није улагало пуну деценију, али се зато труде много више да то надокнаде и могу да се похвале многим урађеним ивестицијама, али и оним које се тренутно реализују, као и оним које се планирају за будућност.
temerin
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Након ребаланса, темерински буџет за ову годину износи 1,13 милијарду динара, а Жига истиче да су поносни на то што Општина све обавезе према директним и индиректним корисницима буџета испуњава на време.

Неколико пројеката те општине подржали су и Канцеларија за управљање јавним улагањима Републике Србије, као и Министарство привреде.

Та новина у нашој општини довела је до инвестиционог замаха и последњих неколико година. Значајну подршку имамо и од Канцеларије за управљање јавним улагањима, али новост је и да су државни функционери с покрајинског и републичког нивоа гости општине Темерин и с њима смо успоставили брзу и квалитетну сарадњу, истиче Жига.

Он је нагласио да је ове године у области просвете начињен највећи искорак и да су још 2016. добили подршку од Канцеларије за јавна улагања за реконструкције највеће темеринске Основне школе „Петар Кочић”, у коју је уложено више од 60 милиона динара. Урађена је потпуна реконструкција осим крова, што ће бити урађено у наредном периоду.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

У току је реконструкција ОШ „Кокаи Имре” у Темерину уз подршку Канцеларије за управљање јавним улагањима. То је школа коју похађају наши малишани мађарске националности. Радови, вредни 129 милиона динара, започети су 1. јула и очекује се да ће бити готови до почетка другог полугодишта, ако нам временске прилике то дозволе, истиче Жига.


Подршка Покрајине и Републике

Подршка с нивоа Покрајине и Републике је новина у последњих неколико година, каже Жига и то, додаје, с тенденцијом даљег пораста је и учешће новца виших нивоа власти у реализацији одређених пројеката.

Како каже, значајно су узнапредовали, с обзиром на чињеницу да су, када су се укључили у вођење локалне самоуправе у октобру 2014. године, тачно пре пет година, наследили приличну пасиву наших претходника, као и недовољну спремност покрајинске администрације да их подржи у то мало пројеката које су имали.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Председник општине Темерин каже да је од 2004. до 2014. године Темерин био општина која је по свим могућим параметрима добила најмање новца од Покрајине за реализацију пројеката.

Неко мора бити последњи, али тада је постојала значајна диспропорција, о чему смо разговарали и с председником Покрајинске владе Игором Мировићем, који је посебну пажњу посветио томе, тачније, цела Влада с њим на челу, и сваке године се то све више кориговало и та диспропорција смањивала, напомиње Жига.

Сада, додаје наш саговорник, добијају новац покрајинских секретеријата за реализацију пројеката, као и новац од Управе за капитална улагања.


Истовремено, додаје, пре неколико дана потписали смо уговор за реконструкцију ОШ „Данило Зеленовић” у Сиригу.

Школа ће бити рађена фазно, због извођења наставе, а вредност тог пројекта већа је од 120 милиона динара, што је два милиона евра за обе школе и сматрамо значајном подршком и захвални смо Републичкој влади и Канцеларији за управљање јавним улагањима, каже наш саговорник.

Реконструише се и Основна школа „Славко Родић” у Бачком Јарку, на којој ће радови почети идуће године, и Средња школа „Лукијан Мушицки” у Темерину, која се налази у објекту посебног значаја под заштитом Завода за заштиту споменика и пројекат ће вероватно коштати више стотина милиона динара, пошто се реконструише по посебном режиму, каже Жига.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

По његовим речима, пример доброг односа је и недавна посета министра просвете Младена Шарчевића школи у Бачком Јарку, када су га обавестили да намеравају да приведу крају и градњу спортске хале у Бачком Јарку.

Он нам је обећао додатну подршку, те ћемо у наредној години завршити и тај пројекат, наводи Жига.

Реконструишу се и објекти Предшколске установе, те је крајем марта ове године отворен нови објекат вртића у Сиригу, чија је градња започета још 2008. године и од тада стајао у запуштеном стању.

Објекат је био девастиран, а још 2014. године донели смо одлуку да је најбоље наставити изградњу. Неке делове смо морали обновити, а неке уклонити, и објекат је урађен по најсавременијим стандардима. Има соларне панеле за грејање, санитарну воду, подно грејање, топлотне пумпе, објекат је с високим степеном енергетске ефикасности и напокон су наши малишани из Сирига добили свој вртић. Деца су до пролећа ове године била смештена у две учионице основне школе, која је одмах поред новог вртића, наводи Жига.

Завршена је и реконструкција централног објекта вртића у Темерину, за који су део новца добили од Покрајине преко Управе за капитална улагања, а укупна вредност радова била је 37 милиона динара, у чему је локална самоуправа учествовала с трећином.

Он напомиње да је део улица у Темерину саниран, а планирано је да до краја године буде уложено 20 милиона динара у поправљање локалних саобраћајница јер им лепо време иде наруку.

Имамо 160 километара улица и сваке године настојимо да одређеном динамиком, у складу с могућностима, део санирамо, а где нам се појављују нови блокови, ту градимо путну мрежу, каже Жига.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Важна инвестиција, додаје, вредна 75 милиона динара, која је подржана финансијски од Управе за капитална улагања, а део Општине износи 20 милиона динара, јесте изградња кружног тока на уласку у Бачки Јарак из правца Новог Сада, али то је сервисна саобраћајница за радне зоне 838 и 839, чиме се радне зоне стављају у функцију.

За наредну годину планирана је изградња друге саобраћајне траке према Новом Саду јер је пут врло фреквентан, као и деоница кроз Темерин, тврди Жига, и изградња заобилазнице око Темерина, која би се градила западно од насеља Темерин и Бачки Јарак.

Заобилазница би се градила одмах испред Бачког Јарка, ишла око Старог Ђурђева и Темерина и укључила би се на путу према Бечеју код излаза из Темерина. Колико је важна за Темеринце, пођеднако је важна и за грађане севернијих општина, почев од Бечеја па даље. Већ у наредној години имамо у плану да урадимо пројектно-техничку документацију, део обавеза преузима локална самоуправа, други Покрајина, док ће део радити и ЈП „Путеви Србије”. Причамо о великом пројекту, за који још немамо вредност јер није урађена пројектна документација, али је сигурно да ће инвестиција износити више стотина милиона динара.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести