Додик: Ратом се не може ништа решити, само дијалогом

БАЊАЛУКА: Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да се ратом не могу решити проблеми Бошњака, Срба и Хрвата у БиХ, али да могу политичким ставом, дијалогом и политичком динамиком.
dodik
Фото: Youtube Printscreen

Додик је, гостујући на РТРС, навео да је видљиво да концепт "слободне Босне" по принципима СДА и међународне заједнице нема никакве шансе да успе.

“Неки други концепт је могућ, али је мени најизвеснији онај да ће у будућности ово бити три различите државе. Говорим то под уверењем да нећемо ратовати за Републику Српску, али наравно да ћемо се бранити”, истакао је Додик.

Он је рекао да не треба игнорисати претње ратом и да сматра да лидер СДА Бакир Изетбеговић позива на неку врсту рата, јер му не иде добро на нивоу Федерације БиХ, нити на нивоу кантона, док и у странци има много проблема.

Он каже да разуме да Бошњаци неће пристати да Република Српска буде држава, да Хрвати можда и хоће, као и да ће распад БиХ бити чињеница, као што је чињеница била и распад Југославије.

Говорећи о платформи за преговоре са Федерацијом БиХ, коју је предложила већина у Народној скупштини РС, Додик је рекао да политички прагматизам налаже проактивност и да је потребно залагати се за разговоре.

Он је навео да је платформа јасна и да тражи да се поштује слово Дејтонског споразума, те да оно мора да буде испоштовано све док се стране, односно Република Српска, ФБиХ и три конститутивна народа, не договоре да буде другачије.

Према његовим речима, БиХ нема ниједан елемент на основу којег може да опстане, осим међународног игнорисања ситуације и болесне жеље бошњачког народа за опстанак БиХ.

Он је додао да чак није против тога да се задржи неки облик БиХ, али да то није ова БиХ.

Говорећи о наводном "нон пејперу" о новим поделама и границама у региону, Додик је рекао да прича о том документу помаже у смислу разумевања ситуације у БиХ.

“Немамо никакву корист од БиХ, ми смо њена жртва и жртва немогућности функционисања и развоја”, навео је Додик.

Посета руководства Србије важан тренутак за РС

Чињеница да је на највишем нивоу, што иначе није пракса, руководство Србије на челу са председником Србије Александром Вучићем, председницом Владе Аном Брнабић, председником Парламента Србије Ивицом Дачићем, дошло у Бањалуку, је веома важан тренутак за Републику Српску, рекао је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

“То је био изузетно успешан дан, где су се на састанцима које смо одржали, што на посебним састанцима, а и на заједничком, кроз Савет за имплементацију Споразума о специјалним везама операционално разешили сва питања”, рекао је Додик гостујући у емисији Актуелно на РТРС.

Додик је захвалио Србији јер води рачуна о РС, чему посебно доприноси Вучић као председник Србије, који подржава бројне пројекте подршке локалним заједницама, али и велике пројекте попут изградње хидроелектрана на реци Дрини, аеродрома у Требињу, ауто-пута који ће спојити Бањалуку и Београд и слично.

“Један од важнијих пројеката је и изградња гасовода који ће се конектовати на мрежу гасовода Србије, негде код Бијељине. Планирамо да уз ауто-пут отворимо и коридор са гасним цевима”, рекао је Додик.

Истакао је да су то капиталне ствари на којима се тренутно ради.

“Када је реч о аеродрому у Требињу, јуче је дефинисано да Србија учествује са 70-75 одсто, а остало РС. Сигуран сам да ће аеродром бити изграђен. О томе се већ дуго прича, али никада нисмо имали квалитетне инвеститоре. Сада је дошло до тога да се Србија појавила”, рекао је Додик.

“Још једна важна прича је и изградња три електране у систему Бук Бијела на Дрини код Фоче. Планирано је да се нађемо око 20. маја и озваничимо почетак радова. На то се чекало 45 година. Наредних неколико година око Фоче ће бити највећа градилишта”, истакао је Додик.

Он је нагласио да је са председником Србије разговарао и о помоћи неколико локалних заједница у РС, где су на првом месту Костајница и Козарска Дубица, затим Невесиње, као и Дрвар.

Додик је навео да је Србија имала интерес да помогне и општину у Федерацији БиХ са већинским бошњачким становништвом, али да са друге стране није показан интерес за такву сарадњу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести