Џозеф: Јачањем односа са Русијом Србија срља у слепу улицу

ВАШИНГТОН: Потписивање споразума о слободној трговинској зони са Евроазијском економском унијом и потенцијално чланство Србије у тој организацији коју предводи Русија био би пут без излаза за Србију, упозорава у интервјуу за "Глас Америке" предавач на Институту за међународну политику Универзитета Џонс Хопкинс у Вашингтону, Едвард Џозеф.
1
Фото: Youtube Printscreen

Он истиче да га таква руска иницијатива према Србији не изненађује и додаје да ће и у будућности бити сличних потеза.

Такође је истакао да се нада да је председник Србије Александар Вучић свестан колику би штету чланство у ЕАЕУ било штетно по Србију која је у одмаклоом преговарачком процесу са Европском унијом.

Џозеф је потврдо одговорио на питање да ли би то од Србије направило руски сателит у Европи, додајући да је то ризик који и заговарачи, попут лидера Двери Бошка Обрадовића, морају да разумеју.

"Ако би се Србија окренула том избору, деца ће јој бити сиромашна. Још нешто морам да нагласим о Русији - у региону у којем се налази претрпела је мноштво потешкоћа. Терминологијом коју би користила Москва - изгубила је три државе које насељава већинско православно становништво. Црна Гора је постала чланица НАТО. Северна Македонија ће ускоро постати чланица, док је Грчка знатно ојачала своје везе са Западом. У све три државе видели смо посвећеност њихових лидера да се одупру руском мешању", рекао је Џозеф, додајући да је сигуран да је председник Вучић свестан тога и да то отвара простор да Вучић уради оно што је најбоље за Србију.

Према његовим речима, Русија је препрека, поготово када се ради о Косову.

"Чак и не у толикој мери зог односа које одржава са Србијом, већ као чланица Савета безбедности Уједињених нација, имајући у виду да Косово тежи да посане чланица УН. Русија у том делу игра улогу против које ниједна држава не може да учини ништа. То ствара потребу да се потраже друге могућности, у смислу хоће ли се Русија противити чланству Косова у УН, ако се Београд сагласи са столицом за Косово у том телу. То јесте неуобичајен сценарио, али став Русије неизоставно мора бити узет у обзир", рекао је Џозеф за "Глас Америке".

Он истиче да то ипак није највећа препрека споразуму Београда и Приштине, већ да се ту ради о потреби визије и храбрости у политичком смислу лидера.

"Скопље и Атина постигли су договор сличне политичке осетљивости, који се тицао националног достојанства, а када је о Македонији реч, дословце и националног идентитета, што, узгред, није случај у Србији. Српски идентитет није уткан у Косово, већ српска историја", рекао је Џозеф, истичући да је пример Грчке и Северне Македоније модел за Београд и Приштину на коме би шефица дипломатије ЕУ требало да инсистира, место да разматра опасне идеје о размени територија.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести